Pinot Meunier
Z Winogrona.org
m (stronę Pinot Meunier1 przeniósł do Pinot Meunier) |
(literówka) |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
|rozmiary jagód=12 | |rozmiary jagód=12 | ||
|termin dojrzewania=kilka dni przed Pinot Noir | |termin dojrzewania=kilka dni przed Pinot Noir | ||
- | |mrozoodporność= | + | |mrozoodporność=-21 |
|kolor gron=granatowo-czarne | |kolor gron=granatowo-czarne | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
Linia 43: | Linia 43: | ||
'''Jagody:''' małe , okrągłe, ciemnoniebieskie, soczyste | '''Jagody:''' małe , okrągłe, ciemnoniebieskie, soczyste | ||
- | '''Dojrzewanie;''' kilka dni przed Pinot | + | '''Dojrzewanie;''' kilka dni przed Pinot Noir i kilka dni po Pinot Noir Precoce. |
Parametry moszczu: | Parametry moszczu: | ||
19-24st.NM; kwasowość 8-12 g/l | 19-24st.NM; kwasowość 8-12 g/l | ||
Linia 61: | Linia 61: | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
- | Pełne, korzenne, średnio wybarwione o nieco mniejszym alkoholu niż Pinot | + | Pełne, korzenne, średnio wybarwione o nieco mniejszym alkoholu niż Pinot Noir. |
Aromaty: Banan,maliny,jabłko | Aromaty: Banan,maliny,jabłko | ||
Nadaje się szczególnie do kupażowanych szampanów | Nadaje się szczególnie do kupażowanych szampanów |
Wersja z 19:47, 18 sty 2013
Pinot Meunier | |
---|---|
Rodzice | mutant odmiany Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja/Alzacja |
Masa grona | 102 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
Termin dojrzewania | kilka dni przed Pinot Noir |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | granatowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Jest to prawdopodobnie mutant odmiany Pinot Noir(PN) znaleziony w Alzacji. Odmiana ta ma zmutowany gen (VvGAI1), który zatrzymuje odpowiedź na kwas giberelinowy, hormon roślinny używany czasami jako regulator wzrostu, co skutkuje mniejszą siłą wzrostu niż u Pinot Noir - mniejsze: liście, grona, jagody i międzywęźla. Ma też nieco mniejsze wymagania co do gleby niż PN. Odmiana ta jest chimerą z mutacją w jednej warstwie komórek, podczas gdy pozostałe warstwy są identyczne z PN.
Na glebach mokrych i zimnych - odmiana podatna na chlorozę
Wymaga gleb piaszczysto gliniastych(wapiennych)
Odpowiednie podkładki: SO-4,T-5C,AA-125,5BB
Charakterystyka :
Wzrost: średni, start wiosenny wczesny , kwitnienie wczesne
Liście: średniej wielkości,okrągłe, lekko pomarszczone, pięcioklapowe z łagodną lub średnio głęboką górną zatoką. Zatoka ogonkowa w kształcie liry i często niezupełnie otwarta. Liście charakterystycznie omszone białym kutnerem, zwłaszcza od spodniej strony. Poszczególne klony różnią się między sobą intensywnością i ilością omszenia liści. Ogonki liściowe śr. długości, zaróżowione. Łoza (jednoroczne pędy) ciemnobrązowa.
Grona: małe , cylindryczno-stożkowe,zagęszczone o masie śr.102g, bardzo rzadko ze skrzydełkami
Jagody: małe , okrągłe, ciemnoniebieskie, soczyste
Dojrzewanie; kilka dni przed Pinot Noir i kilka dni po Pinot Noir Precoce. Parametry moszczu: 19-24st.NM; kwasowość 8-12 g/l
Choroby
Niska odporność na choroby
Cięcie
Synonimy
Schwarzriesling (AUT); Pinot Meunier (BEL, ESP, GBR); Mlynarka (CZE); Müllerrebe (DEU)
Klony
INRA nr nr : 458, 791, 817, 818, 864, 865, 900, 901, 916, 924, 925, 977, 978, 983
Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau Weinsberg - We 10, We 36, We 37, We 108, We 163, We 177, We 266, We 271, We 273, We 292, WVW 31 L, WVW 32 L, WVW 33 L, WVW 34 L, WVW 35 L
Wino
Pełne, korzenne, średnio wybarwione o nieco mniejszym alkoholu niż Pinot Noir. Aromaty: Banan,maliny,jabłko Nadaje się szczególnie do kupażowanych szampanów
Tematy na naszym forum
Linki
Multimedialny Atlas Winorośi - opis i zdjęcia – Sotolar
Literatura
Zdjęcia
Cięcie | śednie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | kilka dni przed Pinot Noir + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowo-czarne + |
Kraj | Francja/Alzacja + |
Masa | 102 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Meunier + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | mała % + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 9 + |