Czekoladowa
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Czekoladowa |
- | |zdjęcie = Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg | + | |zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg |
- | |opis zdjęcia = Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | + | |opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 |
- | |rodzice = wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinał]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]]) | + | |rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinał]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]]) |
- | + | |kraj pochodzenia=Polska | |
- | |kraj pochodzenia = Polska | + | |masa grona=400-700 |
- | |masa grona = 400-700 | + | |rozmiary jagód=26x22 mm |
- | |rozmiary jagód = 26x22 mm | + | |smak=muszkat, czekoladowy posmak |
- | |smak = muszkat, czekoladowy posmak | + | |SAT=2100 |
- | |SAT = 2100 | + | |termin dojrzewania=b.wczesna |
- | |termin dojrzewania = b.wczesna | + | |mrozoodporność=-22 |
- | |mrozoodporność = -22 | + | |kolor gron=ciemne |
- | |kolor gron = ciemne | + | |zapylanie=własnopylna |
- | + | |zastosowanie=deserowe | |
- | |zapylanie = własnopylna | + | |nasiona=TAK |
- | |zastosowanie = deserowe | + | |
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. | Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. |
Wersja z 22:44, 22 sty 2013
Czekoladowa | |
---|---|
![]() Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |
Rodzice | wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x (Cardinał x Antiej Magaraczskij) |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 400-700 g |
Rozmiary jagód | 26x22 mm mm |
smak | muszkat, czekoladowy posmak |
SAT | 2100 |
Termin dojrzewania | b.wczesna |
Mrozoodporność | -22 °C |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Genealogia
treść
Choroby
podwyższona
Cięcie
średnie, 6 - 8 oczek/m²
Synonimy
PR-D-88-1
Literatura
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | b.wczesna + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Polska + |
Masa | 400 -700g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Czekoladowa +, Kardinał Ustoicziwyj Magaracz +, Cardinał + i Antiej Magaraczskij + |
Rozmiar jagód | 26x22 mm mm + |
Sat | 2.100 + |
Smak | Muszkat, czekoladowy posmak + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |