Kodrianka – Winogrona.org
modified on 4 gru 2017 at 18:30 ••• 119 301 views

Kodrianka

Z Winogrona.org

Kodrianka
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Rodzice Mołdowa x Marszalski
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 400-1000 g
Rozmiary jagód 31x19 mm
Masa jagód 6-8 g
smak Prosty
SAT 2400-2500
Termin dojrzewania 5-20.09
Ilość dni dojrzewania 115-124
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron fioletowe
Zapylanie samopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18-19 °Bx
Zawartość kwasów 6,0-7,0 g/l

Opis

Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]

Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.

W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.

Grona: średnie do dużych, stożkowate lub szeroko-stożkowate, luźne.

Jagody: duże, elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowo-granatowa, z obfitym woskowym nalotem.

Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [2];[3]

Odmiana bardzo wrażliwa na chłody i deszcze w czasie kwitnienia, wtedy źle się zapyla i grona mają niedorozwinięte (małe) jagody.

Grona odporne na transport - jagody mocno trzymają się szypułek i mogą długo wisieć na krzewie bez pogorszenia smaku oraz wyglądu.

Genealogia

KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)

Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca
+7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri
+1,32%V.lincecumii

Parametry

Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)

zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%

Choroby

Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.

Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy. Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście bardziej podatne niż owoce. W skali 1 do 9 - wynik 4/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Potrzebne 2-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium

Cięcie

Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąkowe czopy.

Multimedia


Synonimy

Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915, Black Magic

Literatura

  1. Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib
  2. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  3. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

http://www.bredwine.wz.cz/Odrudy/Kodrjanka.html

http://terroir.com.ua/sorta-vinograda/kodryanka

http://vinograd.info/sorta/stolovye/kodryanka.html

Opinie

Mit o klonie 218 - źródło W poszukiwaniu idealnej odmiany wielu hodowców odmian winorośli ciągle eksperymentuje i wypróbowuje różne nowe "bomby" w postaci nowych klonów. Zgodnie z deklarowanymi cechami, klon 218 Kodrianki ma 2 razy większe grona niż odmiany macierzystej i odporność na mróz do -25 ° C, w przeciwieństwie do -22 ° C jaką ma Kodrianka. Ale czy tak naprawdę jest? Spójrzmy na to po kolei. Skąd wziął się ten klon, ze względu na pochodzenie nic nie wiadomo. Wiele źródeł prowadzi do mołdawskiej NCPiV MChP w Mołdawii, z tymi samymi formami rodzicielskimi co Kodrianka. Jednak na stronie internetowej Instytutu nie ma żadnych informacji na ten temat. Jest jest to już okazja do refleksji !! Jestem jednym z pośród zainteresowanych i dlatego posadziłem ten rzekomy klon dla porównania. Wcześniej miałem kilka rosnących krzaków Kodrianki, ogólnie miałem coś do porównania. Po paru latach czekałem na pierwszy sygnał, ale było za wcześnie, by sądzić. Po trzecim roku wegetacji nie okrywałem specjalnie moich Kodrianek i klona na zimę. W rezultacie nie było różnicy. Co do winogron i koloru, w zasadzie na tym samym poziomie. Ta sytuacja przypomina mi spory o Talisman i Ałtaj, które okazały się takie same. A historie o luksusie Arcadii - w ogóle kompletne bzdury. Oczywiście różnica może być nawet w jednym obszarze, ale najprawdopodobniej jest to spowodowane jakością materiału do sadzenia z którego uzyskano sadzonkę. Lub ze zdrowego materiału rozmnożeniowego nie porażonego przez oidium !. Oczywiście różnica w rozwoju będzie zauważalna, a w konsekwencji także wynik. Wniosek nasuwa się jeden. Nie spiesz się do przepłacania w poszukiwaniu superklonu, aby nie być rozczarowanym przyszłym wynikiem.

Opinie na forum

Kodrianka

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść;  ;koronka;  ;kwiatostan;  ;grono;  ;krzew;  ;rozmiary jagód

Inne zdjęcia

grono w Kijowie; grono w Czechach;  ;Winnica Golesz - grona; ; Winstok:grono;  ;Winnica Zawisza:grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Kodrianka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie5-20.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni115-124  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajMołdawia  +
Masa400 -1000g  +
Masa jagód6-8 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie40-60 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,1-1,7 szt.  +
OdmianaKodrianka  +, Mołdowa  + i Marszalski  +
Rozmiar jagód31x19 mm  +
Sat2.400 -2500  +
SmakProsty  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18 -19  +
Zawartość kwasów6 -7,0  +