Panonia
Z Winogrona.org
Panonia | |
---|---|
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR | |
Rodzice | SREMSKI KARLOVCI 86 2-293 x Riesling |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Serbia |
Masa jagód | 1,6 g |
Termin dojrzewania | tydzień przed Chardonnay kl.75 |
Mrozoodporność | podobna do Rieslinga °Cwarning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | jasne (zielono-żółte) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Odmiana o podwyższonej odporności na choroby, tzw PIWI. Powstała w Serbii w 2003 roku a twórcami odmiany są :Petar Cindrić, Nada Korać i Vladimir Kovač.
Morfologia - koronka otwarta (jak u vinifer), bogato owłosiona, białawo-zielona, młode liście zielone ,białawo omszone, dojrzałe liście ciemnozielone, pięcio klapowe.. Zatoka przyogonkowa w kształcie litery "U". Jagody okrągłe zielono-żółte o masie około 1,6g. Grona wydłużone i luźne o średniej wielkości , często ze skrzydełkami.
Agrobiologia - kwitnienie podobnie jak Chardonnay, a dojrzewanie o ok. tygodnia wcześniej. Płodność pąków jest średnia i wymaga raczej długiego przycinania (na uboższych glebach). Wzrost pędów wyprostowany , ulistnienie rzadkie i nie wymaga przerzedzania (jak u odmiany Bianca)
"Morawa" - odmiana posiadająca tych samych rodziców co "Panonia" - http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777
Genealogia
Fenologia
Start wiosenny (pękanie pąków) wczesny; kwitnienie ok.52 dni od pękania pąków; veraison ok.50 dni od kwitnienia; zbiór ok.52 dni od veraison; okres wegetacyjny około 154 dni za okres 3 ch lat (2008-2010 - Serbia)
Choroby
Bardzo odporna na mączniaki i szarą pleśń.Wystarczają 2 opryski profilaktyczne gdy w tej samej lokalizacji odmiana Chardonnay wymaga 8 oprysków.
Cięcie
średnie i długie
Synonimy
SK 90-2, Castellum,
Parametry dojrzewania
Wino
Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak Bianca
- wino 2017 - organiczne ; ;i. kontretykieta
- Ćilibar - organiczne białe wytrawne wino Panonia 2018 - o parametrach:
• Maceracja 12 godzin • Fermentacja 20 dni na dzikich drożdżach • Dojrzewanie na osadzie w zbiorniku 6 miesięcy • Dojrzewanie w butelce 3 miesiące • Bez filtra • Całkowita kwasowość 7,15 g / l • Cukier 1,23 g / l • Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765
- https://www.bordeaux.inra.fr/cherry/docs/dossiers/Activities/Meetings/2014%2009%2015-17%20WG1%20Meeting_Novi%20Sad/Presentations/Ivanisevic_Grape%20breeding_Novi-Sad2014.pdf
- http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Atlas revy: ;pąk; ;koronka; ;liść; ;unerwienie liscia; ;grona; ;Hortikultura: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 3-6 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | tydzień przed Chardonnay kl.75 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne (zielono-żółte) + |
Kraj | Serbia + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | warning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Panonia + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Wzrost | średni do silnego + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |