Regent – Winogrona.org
modified on 19 sie 2024 at 20:23 ••• 202 027 views

Regent

Z Winogrona.org

Regent
Regent - grona Foto: Henryk Wierciński
Regent - grona Foto: Henryk Wierciński
Rodzice (Silvaner x Mueller Thurgau) x Chambourcin
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150-180 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2 g
smak zharmonizowany
SAT 2400-2500
GDDC 950-1050
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. [1] [2] [3] [4] [5]

Krzew rośnie silnie. Liście średniej wielkości pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami, lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi , bocznymi klapami. Grona średniej wielkości , z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody kuliste, małe , rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna. Miąższ bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września (Skierniewice) i zazwyczaj w połowie tego m-ca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu , przekraczającą 20%. [6]


Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce (w stosunku do odmiany Rondo). Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina.

Genealogia

REGENT = Diana(Ga 30N-8-127) x Chambourcin

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)

Regent -- 80,06%Vitis vinifera+ 1,76%Vitis labrusca
+14,32%Vitis rupestris+ 1,56%Vitis berlandieri
+ 0,98%Vitis riparia+ 1,38%Vitis lincecumii

Fenologia

  • N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 156 dni ok.05/06; veraison .206 dni ok.25/07; dojrzewanie 267 dni ok.24/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.163 dni
  • N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 108 dni, ok.18/04; kwit. 162 dni, ok.11/06; veraison 213 dni; ok.01/08; dojrzewanie 277 dni, ok. 04/10; okres wegetacji ok.169 dni.


Ochrona prawna odmiany

Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)

Nr rejestru 1396 - zarejestrowany 15/10/1996 – ochrona do 01/04/2024

Hodowca odmiany:

ALLEWELDT Gerhardt Herman – DE – Jurgens Strasse 27-76829 Landau - Niemcy

Właściciel licencji:

Institut für REBENZÜCHTUNG GEILWEILERHOF -DE -76833 Siebeldingen – NIEMCY +49 6345410

Choroby

Odmiana o wysokiej odporności na choroby grzybowe - bardziej odporna od odmiany Rondo. Nie należy jednak całkowicie rezygnować z ochrony, ponieważ odmiana ta nie jest całkowicie odporna i w sprzyjających warunkach może zostać porażona.

  • Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście tolerancyjne. W skali 1 do 9 - wynik 3/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
  • Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) - Liście wrażliwe na niedobór Mg.

Często atakowany przez osy i ptaki .

  • Wg badań francuskich INRA  ; m.rz.Liście 6pkt, jagody 7pkt; m.pr. liście 7pkt,jagody 8pkt; sz.pleśń 6pkt - w 9cio punktowej skali OVI gdzie 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
  • wg badań belgijskich (skala OVI) : m.rz, liście 6, grona 8; m.pr. liście 8, grona 7; szara pleśń - 7
  • geny odporności Rpv 3.1 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)

Mrozoodporność

Cięcie

Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzenia i długości pozostawionych pędów. Owocuje obficie nawet przy formie niskiej głowy i cięciu na czopki 4-5 pąkowe [6]

Dojrzewanie

Synonimy

Gf. 67-198-3; AD 6; Dajana

Wino

Wino jest zbliżone swoim owocowym smakiem do tego , jakie otrzymuje się z winogron odmiany „Pinot Noir”. Zawiera jednak mniej tanin , dlatego jest znacznie łagodniejsze od win burgundzkich. W Niemczech praktykowane jest niekiedy kupażowanie moszczu z tych 2-ch odmian. [6]

Opis sensoryczny (wg WBI) Wina o intensywnym bukiecie, charakteryzujące się nutami owoców egzotycznych, takich jak mango, liczi i cytrusy. W zależności od ekspansji również aromaty kwiatowe z lekko hałaśliwym posmakiem. Dobrze nadaje się do win deserowych ze względu na wczesną wysoką masę moszczu. Czytaj wczesne wytrawne wina przy maksymalnie 90° Oe, aby uniknąć utraty aromatu.

na PIWI Weinpreis 2012 - kategoria "Rotwein" ; punktacja: Großes Gold (96 - 100), Gold (90 - 95), Silber (83 - 89), Empfehlung (75 - 82)