Irsai Oliver
Z Winogrona.org
Irsai Oliver | |
---|---|
Irsai Oliver - grono, Foto: Kamil Wiśniowski | |
Rodzice | Pozsonyi x Csaba Gyoengye |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2300 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Choć ma niezbyt efektowne owoce, ze względu na ich znakomity smak jest bardzo dobrą odmianą deserową. Do amatorskiej uprawy w cieplejszych rejonach kraju lub pod ciepłymi murami. Odmiana dość wrażliwa na choroby (mączniaki).[1] [1]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Zołotistyj Rannij, Aranylo, Karola, Karai Aranylo
Wina
Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Jasnożółta barwa, zapach muszkatowy, delikatna korzenność smaku, niższa a nawet niska zawartość kwasów, czasem nieco gorzkie, wino mniej pełne; krótsze." Wino charakteryzuje się muszkatowo-korzennym zapachem i niską zawartością kwasów. Bardzo często wchodzi w skład mieszanek z winami bardziej kwaśnymi, najlepsza jest mieszanka z Ryzlinkiem vlašskim. Często używa się go do produkcji młodych win (tegorocznych). Jako czyste wino odmianowe szybko się starzeje.
- Irsai Olivier 2006, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Irsai Olivier 2009, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- profil liścia; ;grono i liść; ;koronka; ;kwiatostan; ;liść; ;koronka; ;krzew; ;grono i liść
- wg eu-vitis: szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Węgry:Irsai Oliver - grono; ; grona i liść
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Irsai Oliver +, Pozsonyi + i Csaba Gyoengye + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.300 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |