Frumoasa Albae
Z Winogrona.org
Frumoasa Albe | |
---|---|
Frumoasa Albe - Grono, Foto: J.Czapski | |
Rodzice | Guzal Kara x SV 20473 |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 350-550 g |
Rozmiary jagód | 26x24 mm mm |
smak | muszkat |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 20-30.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Znakomita odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i jagodach, o wystarczającej mrozoodporności dla polskich warunków klimatycznych.
Odmiana o bardzo skomplikowanym rodowodzie i dużym udziale Vitis vinifera
W gruncie dojrzewa późno i słabo.
Genealogia
Frumoasa Albe = GUZAL KARA X SEYVE VILLARD 20-473(Muscat de St. Vallier Blanc)
(wg VIVC)
Frumoasa Albe → 85,55%V.vinifera +1,56%V.labrusca + 2,93%V.rupestris +4,69%V.berlandieri +3,9%V.riparia + 0,59%V.lincecumii +0,39%V.aestivalis + 0,39%V.cinerea
Choroby
Cięcie
Synonimy
XI 56-42
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Frumoasa Albae — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 20-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 350 -550g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Frumoasa Albe +, Guzal Kara + i SV 20473 + |
Rozmiar jagód | 26x24 mm mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |