Eszter
Z Winogrona.org
Eszter | |
---|---|
Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak | |
Rodzice | Eger 2 x Magaracsi Esemege |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 200-300 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
Masa jagód | 3,5 g |
smak | Neutralny |
SAT | 2300 |
Termin dojrzewania | 10-20.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.
wg J.Lisek [1]
Wzrost krzewu średnio silnie do umiarkowanego, na żyznych glebach silnie. Liście średniej wielkości , z trzema szerokimi klapami.
Grona: średniej wielkości cylindryczno-strżkowate, luźne lub średniozwarte.
Jagody: śednie do dużych, krótkoelipsoidalne, granatowoczarne.W niektórych latach jagody drobnieją wskutek złego zapylenia lub niedoboru magnezu ? na któego niedobór ta odmiana jest wrażliwa.[2]
Miąższ: neutralny w smaku, smaczny
Genealogia
Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris + 3,12% V.berlandieri + 2,64 % V.licencumii
Choroby
Tolerancyjny na choroby grzybowe
Cięcie
Krzew preferuje cięcie na łozy przynajmniej z 6-8 pąkami. Przy cięciu na czopy należy ciąć na minimum 4-5 oczek.
Synonimy
KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; R-65
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Zdjęcia
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 10-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 200 -300g + |
Masa jagód | 3,5 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Eszter +, Eger 2 + i Magaracsi Esemege + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.300 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |