Jadwiga
Z Winogrona.org
Jadwiga | |
---|---|
Rodzice | Julianna X Agostenga |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Polska |
Rozmiary jagód | 18 do 21 mm mm |
SAT | 2200 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -20 °C253,15 K -4 °F 455,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.
Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.
Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.
Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.
Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.
(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)
wg Wykaz odmian winorośli z Narodowego Instytutu kolekcji ampelograficznych „Magarach”
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания
Choroby
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
średnio-długie
Opinie
forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Raczej to odmiana Gaylyunasa Jadwiga http://keep4u.ru/full/080705/51eb9831b98d5a75f8/jpg
Cięcie | na 10-12 pąków oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | słabe + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem + |
Kraj | Polska + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Obsada gron | 1,2 szt. + |
Odmiana | Jadwiga + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 18 do 21 mm mm + |
Sat | 2.200 + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |