Veeblanc
Z Winogrona.org
Veeblanc | |
---|---|
Rodzice | Cascade x Seyve Villard 14-287 |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Rozmiary jagód | średnio-duże mm |
smak | prosty |
Termin dojrzewania | 20-30.09 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Pochodzenie: Vineland, Kanada i. University of Guelph Instytut Badań Ogrodniczych w Ontario. Wyhodowany przez OA Bradt. Krzyżowanie / Selekcja / Wprowadzenie: Krzyżowanie wykonane w 1953 roku, wybrana w 1961 r. i wprowadzona w 1977 r.. przez Dr Fisher Helen
Siostrzana odmiana L’Acadie (V 53261)
Jagody: średnio-duże, okrągłe, miękkie i soczysty miąższ , jagody mogą pękać po deszczu pod koniec okresu dojrzewania
Grona: średnio-duże i długie, dość zwarte.
Charakterystyka uprawy: Umiarkowany wigor i wzrost, pół-pionowy, otwarty(luźny)pokrój.
Średnia data zbiorów: to 29 września w Ogrodniczym Instytucie Ontario .
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Veeblanc:V.v.57,44%, V.lab. 5,45%, V.rup. 23,64% ; V.berl. 1,56% ; V.rip. 3,12% ; V.linc. 8,79%
Choroby
średnio odporna
Cięcie
Wino, jakość i cechy charakterystyczne
Używane do białego wytrawnego wina stołowego, które jest wolne od smaków typu labrusca . Wina były również opisywane jako mające cytrynowożółty kolor, czyste, owocowe i dobrze wyważone . Parametry danych - średnia zbiorów z czternastu lat; z Instytutu Badań Ogrodniczych Ontario wynika, cukier 18,1 ° Brix ; umiarkowaną kwasowość na 0,81% (lub 8,1 g / l) oraz niskie pH 3,10
Synonimy
Vineland 53263 , V 53263
Literatura
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono
Dojrzewanie | 20-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Kanada + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Veeblanc +, Cascade +, Seyve Villard 14-287 + i L’Acadie + |
Rozmiar jagód | średnio-duże mm + |
Smak | Prosty + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |