Aron
Z Winogrona.org
Aron | |
---|---|
Rodzice | SV 12375 x Perlette |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 300-600 g |
Rozmiary jagód | 25x20 mm |
smak | b. smaczne |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Późna odmiana węgierska o okazałych gronach i smacznych dużych, owalnych jagodach.
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie przeciw odium.
Cięcie
Synonimy
Bornemissza Gergely 13, BG-13
Literatura
Zdjęcia
grono w czechach; ;grono Czechy(2)
Fakty o Aron — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 300 -600g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Aron +, SV 12375 + i Perlette + |
Rozmiar jagód | 25x20 mm + |
Smak | B. smaczne + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |