Pinot Gris
Z Winogrona.org
| Pinot Gris | |
|---|---|
| Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski | |
| Rodzice | Mutant Pinot Noir |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Masa grona | 120 g |
| Rozmiary jagód | 12 mm |
| SAT | 2700 |
| Termin dojrzewania | 1-15.10 |
| Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
| Kolor gron | różowo-szare |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska.
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.
veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat)
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe
W skali 1-9 (1-b.mało odporna; 9-całkowicie odporna)
m.rz. - 3 ; m.pr. 3 ; szara pleśń - 4
Cięcie
Długie na 8-10 oczek
Synonimy
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder,Tokay pinot gris, Beurot
Klony
Carakterystyki klonów:francuskich,włoskich i niemieckich
Klony czesko-słowackie:
PO-49/207 - dla cieplejszych rejonów
PO-V-2 - dla chłodniejszych rejonów
Parametry
Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe
Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie pełnea dojrzałość fizjologiczna pestek
Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek (mało słońca)
Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
Literatura
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 1-15.10 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | różowo-szare + |
| Kraj | Francja + |
| Masa | 120 g + |
| Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
| Odmiana | Pinot Gris + i Pinot Noir + |
| Rozmiar jagód | 12 mm + |
| Sat | 2.700 + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

