modified on 12 sie 2012 at 11:39 ••• 18 057 views

Magdalenka Królewska

Z Winogrona.org

Magdalenka Królewska
Magdalenka Królewska - grona, fot. kt70
Magdalenka Królewska - grona, fot. kt70
Rodzice Pinot Noir + Trollinger
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja, 1845
Masa grona około 250 g
smak Lekki muskat
SAT 2200-2800
Termin dojrzewania początek września
Ilość dni dojrzewania 115-130
Mrozoodporność około -20 °C253,15 K
-4 °F
455,67 °R
Kolor gron zielono-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Odmiana ta została wyprowadzona przez Roberta Moreau w Angers we Francji w 1845 r. Jest "starszą siostrą" 'Magdalenki Andegaweńskiej'. Cechuje ją dobry wzrost, dość wysoka plenność. Owoce średniej wielkości, dojrzewają w pierwszej połowie września i mają zastosowanie deserowe. Jagody są kuliste lub nieco owalne, zielonkawo-żółte z cienką skórką, dość podatne na uszkodzenia. Miąższ jest soczysty o lekkim posmaku muszkatowym.

Choroby

Dość podatna na choroby grzybowe.

Cięcie

Można ciąć krótko na 2-3 oczka. Lepsze owocowanie będzie jednak po zastosowaniu cięcia średniego (na 4 do 8 oczek).

Synonimy

Madeleine Royale, Königliche Magdalenentraube, Maddaleina Royal, Maddalena Reale, Madeleine Imperiale, Blond Madlen, Madlen Korolevskaia, Madlen Roial, Madlen Roiyal, Madlen Royal, Madlenka Kralovska, Magdalena Kralovska, Magdalena Real, Magdalenka Kralovska, Magdalenka Kralyurska, Plant Du Caporal.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Magdalenka Królewska — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciekrótkie lub średnie oczek/m2  +
Dojrzewaniepoczątek września  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni115-130  +
Kolor gronzielono-żółte  +
KrajFrancja, 1845  +
Masa250 g  +
Mrozoodpornosc253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R)  +
OdmianaMagdalenka Królewska  +
Plennośćwysoka  +
Sat2.200 -2800  +
SmakLekki muskat  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +