Magdalenka Królewska
Z Winogrona.org
Magdalenka Królewska | |
---|---|
Magdalenka Królewska - grona, fot. kt70 | |
Rodzice | Pinot Noir + Trollinger |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja, 1845 |
Masa grona | około 250 g |
smak | Lekki muskat |
SAT | 2200-2800 |
Termin dojrzewania | początek września |
Ilość dni dojrzewania | 115-130 |
Mrozoodporność | około -20 °C253,15 K -4 °F 455,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Odmiana ta została wyprowadzona przez Roberta Moreau w Angers we Francji w 1845 r. Jest "starszą siostrą" 'Magdalenki Andegaweńskiej'. Cechuje ją dobry wzrost, dość wysoka plenność. Owoce średniej wielkości, dojrzewają w pierwszej połowie września i mają zastosowanie deserowe. Jagody są kuliste lub nieco owalne, zielonkawo-żółte z cienką skórką, dość podatne na uszkodzenia. Miąższ jest soczysty o lekkim posmaku muszkatowym.
Choroby
Dość podatna na choroby grzybowe.
Cięcie
Można ciąć krótko na 2-3 oczka. Lepsze owocowanie będzie jednak po zastosowaniu cięcia średniego (na 4 do 8 oczek).
Synonimy
Madeleine Royale, Königliche Magdalenentraube, Maddaleina Royal, Maddalena Reale, Madeleine Imperiale, Blond Madlen, Madlen Korolevskaia, Madlen Roial, Madlen Roiyal, Madlen Royal, Madlenka Kralovska, Magdalena Kralovska, Magdalena Real, Magdalenka Kralovska, Magdalenka Kralyurska, Plant Du Caporal.
Tematy na naszym forum
Literatura
Rejman, A., Zaliwski, S. (Eds.). (1956). Pomologia. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
Zdjęcia
Cięcie | krótkie lub średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | początek września + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 115-130 + |
Kolor gron | zielono-żółte + |
Kraj | Francja, 1845 + |
Masa | 250 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Odmiana | Magdalenka Królewska + |
Plenność | wysoka + |
Sat | 2.200 -2800 + |
Smak | Lekki muskat + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |