Ametyst
Z Winogrona.org
Ametyst | |
---|---|
Rodzice | Aptis Aga x Cardinal 6/4 |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowacja |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 25x16 mm mm |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | różowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych i ładnie wybarwionych jagodach. Wrażliwa na zimowe rozhartowanie po okresowych ociepleniach - wtedy nawet przy mrozie -15 C traci niemal połowę pąków. Odmiana wymaga prób w polskich warunkach klimatycznych.
Choroby
Cięcie
Zalecane cięcie 4-6 oczek/m2.
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Ametyst — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Słowacja + |
Masa | 200 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Ametyst +, Aptis Aga + i Cardinal 6/4 + |
Rozmiar jagód | 25x16 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |