Aloszenkin – Winogrona.org
modified on 25 sty 2016 at 16:59 ••• 79 101 views

Aloszenkin

Z Winogrona.org

Aloszenkin
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski
Rodzice Magdalenka Andegaweńska x vitis amurensis
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 400-2000 g
Rozmiary jagód 25x21 mm
Masa jagód 2,8 g
smak zharmonizowany
SAT 2000
Termin dojrzewania 21-31.08
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 16,8 °Bx

Opis

Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera. Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby (nieprawda. podatny na oba mączniaki - przypis Space99). Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-23 do-25 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.(do sprawdzenia ?)

wg J.Lisek [1]; [2]

Wzrost krzewu średnio-silny

Grona: bardzo duże stożkowate ,wielokrotnie rozgałęzione, luźne do średnio zwartych. Na dobrych stanowiskach masa gron przekracza często 1kg.

Jagody: owalne,śedniej wielkości z tendencją do drobnienia. Część jagód beznasienna, lub tylko z jednym drobnym nasieniem. Skóka zielonożółta,w pełni dojrzałości złocista z brunatnym rumieńcem.

Miąższ: kruchy,zrośnięty ze skórką, smaczny o neutralnym aromacie

Parametry

Skierniewice 2006-2008 (uprawa polowa)

zbiór 28/08 - masa gron 405g; masa jagód 2,79g; plon 3,5kg/krzew; ekstrakt 16,8(%)

Owoce nie wykorzystane do konsumpcji mogą posłużyć do wyrobu wina.[1]; [2]

Choroby

W lata sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych ulega porażeniu mączniakami (podatny na oba).

Cięcie

Krzew nie ma wymagań co do formy i rodzaju cięcia. Dobrze sprawdzają się sznury poziome z cięciem na czopy (3-5 pąków) lub na 6-8 pąków.

Synonimy

Literatura

  1. 1,0 1,1 Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Opinie na forum: Aloszenkin

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

koronka

Inne zdjęcia

fotoalbum W.E.Toczilina: grono 2009; grono 2010; grona 2010; Winstok: grono; wynmedis.lt:grono;Szkółka w Zawadzie:grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grono

Krzew

Rozmieszczenie uprawy odmiany Aloszenkin wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…

Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2454634.517 czerwiec 2008 Wacek
2455001.519 czerwiec 2009 Wacek
2455362.515 czerwiec 2010 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2008-06-17T00:00:000data kwitnienia: 17 czerwiec 2008
Wacek2009-06-19T00:00:000data kwitnienia: 19 czerwiec 2009
Wacek2010-06-15T00:00:000data kwitnienia: 15 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
2010-06-24T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.WEEKMONTHYEAR172008-09-09T00:00:000data dojrzewania: 9 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,22008-09-16T00:00:000data dojrzewania: 16 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
16,42008-09-24T00:00:000data dojrzewania: 24 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
18,42008-09-30T00:00:000data dojrzewania: 30 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,62008-10-08T00:00:000data dojrzewania: 8 październik 2008
Winnica: Wacek
2008-10-08T00:00:00

Zawartość cukrów w przedziale 16,4 - 18,4 ze średnią wartością 17,32 %.

Fakty o Aloszenkin — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie21-31.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajRosja  +
Masa400 -2000g  +
Masa jagód2,8 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaAloszenkin  +, Magdalenka Andegaweńska  + i Vitis amurensis  +
Rozmiar jagód25x21 mm  +
Sat2.000  +
SmakZharmonizowany  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów16,8  +