modified on 29 sie 2016 at 13:17 ••• 44 274 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Sauvignon Blanc x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm
Termin dojrzewania 21-31.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Wg INRA - dojrzewa około 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota

Parametry dojrzewania

wg New York Cornell University :

1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?

1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l

1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l

1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l

1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l

Cornell University 2007-2010

może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?

Choroby

Cięcie

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

liść 1;  ;liść 2;  ;spód liścia; jagody; koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono;grono i liść

Inne zdjęcia

grono wg Flickr; owocujący krzew wg Flickr ; liśćI Cabernet Sauvignon - grona - Węgry;  ;Wikimedia - grona i liście;  ;Vitiselekt:owocujący krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +, Sauvignon Blanc  + i Cabernet Franc  +
Rozmiar jagód10 mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +