Cabernet Sauvignon
Z Winogrona.org
Cabernet Sauvignon | |
---|---|
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Sauvignon Blanc x Cabernet Franc |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 10 mm |
Termin dojrzewania | 21-31.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
Wg INRA - dojrzewa około 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Parametry dojrzewania
wg New York Cornell University :
1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?
Choroby
Cięcie
Synonimy
Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
liść 1; ;liść 2; ;spód liścia; jagody; koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono;grono i liść
Inne zdjęcia
grono wg Flickr; owocujący krzew wg Flickr ; liśćI Cabernet Sauvignon - grona - Węgry; ;Wikimedia - grona i liście; ;Vitiselekt:owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-31.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Cabernet Sauvignon +, Sauvignon Blanc + i Cabernet Franc + |
Rozmiar jagód | 10 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |