Narancsizu
Z Winogrona.org
Narancsizu | |
---|---|
| |
Rodzice | Chrupka Złota x Królowa winnic |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 300 g |
Rozmiary jagód | 18 mm |
Masa jagód | 4 g |
smak | pomarańczowy |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 11-30.09 |
Mrozoodporność | -19 °C254,15 K -2,2 °F 457,47 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.[1]
Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .[2]
Grona : duże o masie ok.250-300g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte.
Jagody : średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu
Choroby
Wymaga ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer
Cięcie
Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .[2]
Synonimy
514-22.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
Opinie na forum: Narancsizu
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka; ;liść; ; rozmiary grona i jagody; ;owocujący krzew;
Inne zdjęcia
grona i liście; ;grono; ;grona; ;[
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 300 g + |
Masa jagód | 4 g + |
Mrozoodpornosc | 254,15 K (-19 °C, -2,2 °F, 457,47 °R) + |
Odmiana | Narancsizu +, Chrupka Złota + i Królowa winnic + |
Rozmiar jagód | 18 mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Pomarańczowy + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |