Chardonnay
Z Winogrona.org
Chardonnay | |
---|---|
![]() Chardonnay -grono, Foto: Jacek Lewko | |
Rodzice | Pinot Noir x Gouais Blanc |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 90-95 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,3 g |
smak | Zharmonizowany |
SAT | 2700-2800 |
Termin dojrzewania | 11-20.10 |
Ilość dni dojrzewania | 138-148 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Jedna z klasycznych sławnych odmian winiarskich. Z niej najsławniejsze wina światowej klasy m.in.: Chablis la Foret, Le Montrachet, Chablis les Clos, Blanc de Blanc Grand Cru Vintage, Clos de Mesnil Vintage (Francja), Castello della Salla Cervaro (Włochy), Piccadilly Chardonay (Australia), Chardonnay (RPA),Alpha Chardonnay (Chile)i in. Brak jest szerszych doświadczeń z uprawą Chardonnay w Polsce jednak próby czynione w winnicy Miękinia pozwalają przypuszczać, że może być z powodzeniem uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Wg Instytutu Magaracza:
Grona raczej małe(duży wpływ ma klon) ok.90-95g, cylindryczmo-stożowe, zagęszczone do luźnych. Jagody małe i średnie,okrągłe i owalne ,śr.ciężar 1,3g, skórka cienka i mocna, koloru zielono-białego ze złotym odcieniem od nasłonecznionrj strony i małymi brązowymi kropkami.
Miąższ soczysty o przyjemnym zapachu odmianowym, nasiona 2-3
W Odessie potrzebuje 138-140 dni do pełnej dojrzałości (koniec września) i 2700-2800 SAT
Zależnie m.in. od klonu gromadzi od 18 do 22,9% cukrów i 8,2-11g/l kwasów
Wg INRA - dojrzewa 1,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Liście 3 lub 5-cio płtkowe
Klony
Chardonay: 2/23; 95; 96; 124; 131; 121 ENTAV-INRA; 548 ENTAV- INRA®;809 ENTAV-INRA®; 1066 ENTAV-INRA®; 1067 ENTAV-INRA®; 1068 ENTAV-INRA®;Mendoza;MVIG1;Rua1;UCD 5;UCD 6; UCD 15; UCD 16.
Genealogia
100%V.vinifera
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 101 dni ok.11/04; kwitnienie 157 dni ok.04/06; veraison .223 dni ok.13/08; dojrzewanie 275 dni ok.11/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.174 dni
Parametry
wg New York Cornell University
1971r zbiór 5/10 - 20,1Brix - 7,4g/l kwasy; taniny 24 [mg/100ml]
1972r zbiór 19/10 - 21,0Brix - 9,4g/l kwasy; taniny 19 {mg/100ml]
1973r zbiór 20/09 - 19,0Brix - 8,4g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 - zbiór: 4/10; plon: 0,35 kg/krzew; masa gron: 81g; masa jagód: 1,9g; ekstrakt: 18,5%
- Nizina Śląska - 2 października 2015 r. (pomiar cukru w kontrolnych gronach ) - 23 Brix
- Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 1 października 2016 r.: 23 Brix
- Finger Lakes: Kliknij aby powiększyć
Wina
- Pomarańczowe 2019 BIO Demeter; 12% vol; TA 6 g/l; cuk. reszt 0 g/l; bez dodatku SO2; beczka; potencjał 5-10 lat (rejon Rheinhessen0
- Cuvee 2020 (Chardonnay (85%), Auxerrois+Pinot Gris (15%),; 12,5%vol; TA 6,6 G/L, Cukier Resztkowy 5,2 G/L; Winnica Srebrna Góra
- CHARDONNAY BARRIQUE 2021 WINNICA NIEMCZAŃSKA; 1,5-13,5%; białe, wytrawne; dominujące zapachy ananasa, zielonego jabłka, masła.
- Chardonnay 2022 Winnica Jadwiga; wytrawne, białe, alk. 13%; aromaty: jabłka, brzoskwini, moreli
Fenole
- Kumulacja związków fenolowych wyrażona w mg/L w winach Chardonnay z winnicy Apold
- Profil aromatyczny wg WBI
Choroby
Jak większość winifer podatna na mączniaki i szarą pleśń - wymaga zabiegów ochronnych.
Odmiana bardzo wrażliwa na niekorzystne warunki w czasie kwitnienia. Efekt milirandage widać na zdjęciu zrobionym we winnicy na terenie Miękini [1], efekt coulure widać na zdjęciu zrobionym na Mazowszu [2]
Ciecie
W rejonach bez okrywania zalecany pień 0,7-1,2m
Synonimy
Arboisier, Arnaison Blanc, Aubaine, Auvernat Blanc, Auvernat Blanc, Auxerrois, Auxois Blanc, Bargeois Blanc, Blanc de Champagne, Breisgauer Sussling, Burgundi Feher, Carignane Rosso, Chardennet, Chatey Petit, Chaudenet, Claevner, Epinette Blanche, Epinette Champagne, Ericey Blanc, Feherburgundi, Feinburgunder, Gamay Blanc, Gelder Weissburgunder, Gentil Blanc, Grosse Bourgogne, Klawner Weiss Silber, Klevanka Bieła, Lisant, Luisant, Luizannais, Luizant, Maconnais, Maurillon Blanc, Melon Blanc, Melon d'Arbois, Moreau Blanc, Morillon Blanc, Moulon, Noirien Blanc, Noirien Blanc, Pino Szardone, Pinot Blanc a Cramant, Pinot Blanc Chardonnay, Pinot Chardonnay, Plant de Tonnerre, Romere, Romeret, Rouci Biłe, Rousseau, Roussot, Rulender Weiss Chardonnay, Sardone, St. Marie Petit, Szardone, Weissedler.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
liść 1; ;liść 2; ;spód liścia; jagody; różnice między Chardonnay a Pinot Blanc; ;koronka; ;profil liścia; ;Identyfikacja wg deskryptorów OIV
Inne zdjęcia
Węgry: grona ; ;Wikimedia - grono i liście; grona; ; Antes:grono (kl. Gm 54)
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 138-148 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Francja + |
Masa | 90 -95g + |
Masa jagód | 1,3 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obsada gron | 1,4-1,7 szt. + |
Odmiana | Chardonnay +, Pinot Noir + i Gouais Blanc + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | 40% % + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.700 -2800 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24 + |
Zawartość kwasów | 9 + |