Kodrianka
Z Winogrona.org
Kodrianka | |
---|---|
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk | |
Rodzice | Mołdowa x Marszalski |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 400-600 g |
Rozmiary jagód | 31x19 mm |
Masa jagód | 6-8 g |
smak | Prosty |
SAT | 2350(?) |
Termin dojrzewania | 20-30.08 |
Ilość dni dojrzewania | 110-120 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18-19 °Bx |
Zawartość kwasów | 0,6-0,7 g/l |
Opis
Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
Genealogia
KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)
Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca +7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri +1,32%V.lincecumii
Choroby
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
Cięcie
Synonimy
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915
Literatura
- ↑ Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib
Zdjęcia
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 20-30.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-120 + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 400 -600g + |
Masa jagód | 6-8 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 40-60 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,7 szt. + |
Odmiana | Kodrianka +, Mołdowa + i Marszalski + |
Rozmiar jagód | 31x19 mm + |
Sat | 2.350 (?) + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18 -19 + |
Zawartość kwasów | 0,6 -0,7 + |