Kiszmisz Zaporoski
Z Winogrona.org
Kiszmisz Zaporoski | |
---|---|
Rodzice | Wiktoria x Rusboł |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 600-900 g |
Rozmiary jagód | 18x16 mm mm |
Masa jagód | 2,5 g |
smak | przyjemny i harmonijny |
SAT | 2350-2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 110-120 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | czerwone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Odmiana beznasienna |
Opis
Nowa atrakcyjna beznasienna odmiana o ciemnoczerwonych - ciemnofioletowych owocach. Ze względu na dość wysoką mrozoodporność i termin dojrzewania możliwa do uprawy na terenie niemal całego kraju. Grona często ze skrzydełkami, dosyć zbite. Jagody o masie 2,0-2,5 g, mięsiste i soczyste, o zharmonizowanym smaku.
Wzrost średni lub silny. Liście i pędy podobne do odmiany rodzicielskiej Wiktoria Kwiatostany duże i długie. Dobrze reaguje na przycinanie (skracanie) wierzchołków kwiatostanów. Wskazana jest także regulacja plonowania . Dojrzewanie po 110 do 120dniach. Drewnienie łozy bardzo dobre
Grona :duże i bardzo duże 600-900g,stożkowate, często ze skrzydełkami, średnio zagęszczone.
Jagody : średniej wielkości 16-19 x 15-17 mm, o masie 2,5g, lekko owalne, koloru czerwonego z odcieniem fioletu a na glebach wapiennych ciemniejsze (nieco podobne do odmiany Wiktoria)
Miąższ: soczysty o harmonijnym smaku, nasiona III-ciej i IV-tej generacji. ( W eksperymencie uzyskano jagody całkowicie bez pestek o masie 6,5g po zastosowaniu gibereliny w dwóch terminach : pod koniec kwitnienia o stężeniu 25-50mg/l i tydzień po kwitnieniu o stężeniu 50-75mg/l)
Parametry: cukier 18-20g/100ml; kwasy 6-7g/l
Choroby
Bardzo dobra odporność na mączniaka rzekomego. Nieokreślona odpornoś na mączniaka prawdziwego. Nie stwierdzono szarej pleśni mimo nie stosowania ochrony.
Cięcie
Ze względu na wysoką plenność i łatwość przeciążenia wymaga redukcji plonu. Płodność pąków u podstawy łozy jest wysoka, czopki można ciąć krótko na 3-4 pąki, a łozę na 6-8 pąków.
Synonimy
Opinie
Literatura
SI Krasochina, AF Chisamutdinov "odmiany winogron stołowych - informator" dla Everest Publishing House, Rostów nad Donem, 2008.
Linki
Zdjęcia
GRONO Melnik
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-120 + |
Kolor gron | czerwone + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 600 -900g + |
Masa jagód | 2,5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 25-35 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,4-1,7 szt. + |
Odmiana | Kiszmisz Zaporoski +, Wiktoria + i Rusboł + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 85-95 % + |
Rozmiar jagód | 18x16 mm mm + |
Sat | 2.350 -2500 + |
Smak | Przyjemny i harmonijny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |