Narancsizu – Winogrona.org
modified on 15 maj 2011 at 16:33 ••• 26 632 views

Narancsizu

Z Winogrona.org

Narancsizu
Narancsizu - liść Foto: J. Czapski
Narancsizu - liść Foto: J. Czapski
Rodzice Chrupka Złota x Królowa winnic
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 220 g
Rozmiary jagód 18 mm mm
Masa jagód 4 g
smak pomarańczowy
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 11-30.09
Mrozoodporność -19 °C254,15 K
-2,2 °F
457,47 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.[1]

Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .[2]


Grona : duże o masie ok.250g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte.

Jagody : średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu


Choroby

Wymaga ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer

Cięcie

Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .[2]


Synonimy

514-22.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

Zawada-winorośl.pl

Zdjęcia

Fakty o Narancsizu — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa220 g  +
Masa jagód4 g  +
Mrozoodpornosc254,15 K (-19 °C, -2,2 °F, 457,47 °R)  +
OdmianaNarancsizu  +, Chrupka Złota  + i Królowa winnic  +
Rozmiar jagód18 mm mm  +
Sat2.500 -2600  +
SmakPomarańczowy  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +