modified on 13 sty 2012 at 21:50 ••• 43 883 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Sauvignon Blanc x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm
Termin dojrzewania 21-31.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Wg INRA - dojrzewa około 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota

Parametry

wg New York Cornell University :

1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?

1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l

1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l

1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l

1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l

może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?

Choroby

Cięcie

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację: liść 1;  ;liść 2;  ;spód liścia; jagody;

Inne zdjęcia : grono wg Flickr; owocujący krzew wg Flickr ; liśćI Cabernet Sauvignon - grona - Węgry;  ;Wikimedia - grona i liście

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +, Australia  +, USA  +, Argentyna  +, Chile  +, Turcja  +, Japonia  +, RPA  + i Hiszpania  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +, Sauvignon Blanc  + i Cabernet Franc  +
Rozmiar jagód10 mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +