Chrupka Złota – Winogrona.org
modified on 17 paź 2013 at 20:06 ••• 75 937 views

Chrupka Złota

Z Winogrona.org

Chrupka Złota
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Egipt
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak bardzo smaczna
SAT 2500
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.[1] [2] [3] [4] [5] [6]

Odmiana uniwersalna deserowo-przerobowa

Rozpoczęcie wegetacji wczesne (pękanie pąków), kwitnienie średnio wczesne, veraison w średnim terminie,

Dojrzewanie: około 110 dni po kwitnieniu

We Francji jest odmianą wskaźnikową dla terminów dojrzewania innych odmian.(np CS dojrzewa od 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chasselas Blanc itd)

Liście: Pięciokątne, pięcioklapowe, o wyraźnie zaznaczonych klapach, średniej wielkości, raczej matowe.

Listki podkoronkowe: miedzianoczerwone, lub brązowe, czasami lekko owłosione.

Latorośle: o długich międzywęźlach, początkowo zielono-żółte, miejscami zaczerwienione, później koloru żółtego, dobrze drewnieją.

Ogonki liściowe: ?, średniej długości

Pokrój: raczej wzniosły.

Plenność:

Wino

W chłodniejszym klimacie uzyskuje pełniejszy kwiatowy charakter.Bukiet dyskretny, typowe nuty limonki, brzoskwini i gruszy

Choroby

Jak większość vinifer wymaga ochrony przed chorobami.

Cięcie

W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek. Jedna z nielicznych Vinifer dobrze owocująca z najniżej położonych oczek na łozie. Co do formy prowadzenia krzewu nie ma specjalnych wymagań.

Synonimy

Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  3. Rejman, A. (Ed.). (1994). Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych. Warszawa: PWRiL. Bib
  4. Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  5. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
  6. Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib

Linki

wikipedia opis

sibbus - opis


Opinie na forum: Chrupka Złota

Zdjęcia

Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany

grono i liść; ,liść, ,liść, koronka, grono, pestki

Inne zdjęcia

Wikimedia: grono; grono  ;Vinatura: grona;  ;galeria; ; Chateau-z typowe grona; ; Węgry: grona; grona;trhvin:owocujący krzew;  ;bor_hu:grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Chrupka Złota — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajEgipt  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaChrupka Złota  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.500  +
SmakBardzo smaczna  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +