modified on 5 lis 2013 at 22:00 ••• 38 899 views

Jadwiga

Z Winogrona.org

Jadwiga
Jadwiga,  fot: kt70
Jadwiga, fot: kt70
Rodzice Julianna x Agostenga
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Polska
Masa grona 191 g
Rozmiary jagód 18 mm
Masa jagód 2 g
smak neutralny
SAT 2200
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -20 °C253,15 K
-4 °F
455,67 °R
Kolor gron zielono-żółte z białawym nalotem
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18,4 °Bx
Zawartość kwasów 10,7 g/l

Opis

Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.

Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.

Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.

Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.

Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.

(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)

wg Wykaz odmian winorośli z Narodowego Instytutu kolekcji ampelograficznych „Magarach”

1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания

Wg. Olga JANDUROVA (Instytut Upraw – Praga):

Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli. Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas) Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba. Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN

Grona: średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte)

Jagody: szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta

Miąższ: kruchy, neutralny, z trzema nasionami

Anapaska kolekcja winorośli

№№ Сорта Происхождение № Куста Откуда получен Год посадки

2336. Ядвига Польша ..............27502......Беларусь ..........1999 --Zbyszekb 19:03, 27 lis 2011 (UTC)

Parametry

Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2

Choroby

Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.

Cięcie

długie

Opinie

forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11

Synonimy

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść;  ;koronka

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Jadwiga — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciena 10-12 pąków oczek/m2  +
Dojrzewanie21-30.09  +
Drewnienie łozysłabe  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronzielono-żółte z białawym nalotem  +
KrajPolska  +
Masa191 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R)  +
Obsada gron1,2 szt.  +
OdmianaJadwiga  +
Plennośćniska  +
Płodność latoroślimała %  +
Rozmiar jagód18 mm  +
Sat2.200  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18,4  +
Zawartość kwasów10,7  +