Cabernet Franc
Z Winogrona.org
Cabernet Franc | |
---|---|
Rodzice | kultywar Cabernet Sauvignon |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 10 mm mm |
Termin dojrzewania | 21-31.10 |
Mrozoodporność | -24 °C |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.
Choroby
Ciecie
Synonimy
Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.
Literatura
Zdjecia
Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-31.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Cabernet Franc + i Cabernet Sauvignon + |
Rozmiar jagód | 10 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |