Rubanka – Winogrona.org
modified on 18 lut 2010 at 12:14 ••• 8 633 views

Rubanka

Z Winogrona.org

Rubanka
Rubanka - grono Foto: Zenon Banasiak
Rubanka - grono Foto: Zenon Banasiak
Rodzice Julski Biser x Pannonia Kincse
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Słowacja
Masa grona 350 g
Rozmiary jagód 20x18 mm mm
Termin dojrzewania 1-10.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Nowa atrakcyjna słowacka odmiana deserowa. Ma dość duże, półprzeźroczyste zielono-żółte jagody i spore grona. Jest wystarczająco mrozoodporna dla polskich zim jednak w związku z wczesnym rozpoczynaniem wegetacji jest dość wrażliwa na wiosenne przymrozki. Ma dość cienkie latorośle, które jadnak dobrze drewnieją. Średnio odporna na typowe choroby winorośli. Odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.[1]


Choroby

Cięcie

Synonimy

JBPK 13/37.

Literatura

  1. Pospisilowa, D., & Korpas, O. (1998). Nove slachtenie vinica na Slovensku (1 ed.) Bratislava: Z&J. Bib


Zdjęcia

Fakty o Rubanka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajSłowacja  +
Masa350 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaRubanka  +, Julski Biser  + i Pannonia Kincse  +
Rozmiar jagód20x18 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +