Irsai Oliver – Winogrona.org
modified on 2 lip 2017 at 20:46 ••• 32 351 views

Irsai Oliver

Z Winogrona.org

Irsai Oliver
Irsai Oliver - grono, Foto: Kamil Wiśniowski
Irsai Oliver - grono, Foto: Kamil Wiśniowski
Rodzice Pozsonyi x Csaba Gyoengye
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm
smak muszkat
SAT 2300
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron żółte
Zastosowanie deserowe

Opis

Choć ma niezbyt efektowne owoce, ze względu na ich znakomity smak jest bardzo dobrą odmianą deserową. Do amatorskiej uprawy w cieplejszych rejonach kraju lub pod ciepłymi murami. Odmiana dość wrażliwa na choroby (mączniaki).[1] [2]

Choroby

Cięcie

Synonimy

Zołotistyj Rannij, Aranylo, Karola, Karai Aranylo

Wina

Wg servisu "www.wineoczechrepublic"

podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Jasnożółta barwa, zapach muszkatowy, delikatna korzenność smaku, niższa a nawet niska zawartość kwasów, czasem nieco gorzkie, wino mniej pełne; krótsze." Wino charakteryzuje się muszkatowo-korzennym zapachem i niską zawartością kwasów. Bardzo często wchodzi w skład mieszanek z winami bardziej kwaśnymi, najlepsza jest mieszanka z Ryzlinkiem vlašskim. Często używa się go do produkcji młodych win (tegorocznych). Jako czyste wino odmianowe szybko się starzeje.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

kształt liścia i grona;  ;liść koronka, grono;  ;grono i liść;  ;koronka;  ;kwiatostan;  ;liść;  ;koronka;  ;krzew

Inne zdjęcia

Węgry:Irsai Oliver - grono; ;  ;Wikimedia grono i liście; Uzlabina: lisc;  ;spód liscia

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Irsai Oliver — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółte  +
KrajWęgry  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaIrsai Oliver  +, Pozsonyi  + i Csaba Gyoengye  +
Rozmiar jagód15 mm  +
Sat2.300  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +