modified on 5 wrz 2017 at 20:34 ••• 50 168 views

V68-021

Z Winogrona.org

V68-021
V_68-021 Grono. Foto: G. Sapijaszko
V_68-021 Grono. Foto: G. Sapijaszko
Rodzice Festivee x Illinois
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Kanada
Masa grona 150-250 g
Rozmiary jagód 18 mm
Masa jagód 4-5 g
smak prosty
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron różowe
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18-22 °Bx
Zawartość kwasów 5-7 g/l


Opis

Mrozoodporna odmiana deserowa przydatna do uprawy niemal na terenie całego kraju.

Wzrost : krzewów silny,

Grona : średniej wielkości do dużych, luźne.

Jagody: duże, kulisto-elipsoidalne, jasnoróżowe ,słodkie, smaczne, ale z wyczuwalnym posmakiem labrusca.

Dojrzewanie : druga dekada września

Mrozoodporność : rośliny wytrzymują temperaturę do –25C.


Choroby

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - jest praktycznie odmianą odporną na mączniaka prawdziwego. W skali 1 do 9 - wynik 1/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9

Odmiana dość podatna na mączniaka rzekomego,

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań co do cięcia. Lepiej plonuje i dojrzewa prowadzona w wysokich formach z dużą ilością starego drewna

Synonimy

Literatura

Linki

Multimedia

https://www.youtube.com/watch?v=xeU34MofVTc

Zdjęcia

Inne zdjęcia ; vtnemedis.lt:grona;  ;H.Schmidt: grona

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o V68-021 — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-10 oczek/m2  +
Dojrzewanie11-20.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronróżowe  +
KrajKanada  +
Masa150 -250g  +
Masa jagód4-5 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obciążenie40-50 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1.5-1.8 szt.  +
OdmianaV68-021  +, Festivee  + i Illinois  +
Plennośćśrednia  +
Płodność latorośli70-90 %  +
Rozmiar jagód18 mm  +
SmakProsty  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18 -22  +
Zawartość kwasów5 -7  +