Kiszmisz Zaporoski
Z Winogrona.org
Kiszmisz Zaporoski | |
---|---|
Kiszmisz Zaporowski - grona; foto:Wacek | |
Rodzice | Wiktoria x Rusboł |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 600-900 g |
Rozmiary jagód | 18x16 mm |
Masa jagód | 2,5 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2350-2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 110-120 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | czerwone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Odmiana beznasienna |
Opis
Nowa atrakcyjna beznasienna odmiana o ciemnoczerwonych - ciemnofioletowych owocach. Ze względu na dość wysoką mrozoodporność i termin dojrzewania możliwa do uprawy na terenie niemal całego kraju. Grona często ze skrzydełkami, dosyć zbite. Jagody o masie 2,0-2,5 g, mięsiste i soczyste, o zharmonizowanym smaku.
Wzrost średni lub silny. Liście i pędy podobne do odmiany rodzicielskiej Wiktoria Kwiatostany duże i długie. Dobrze reaguje na przycinanie (skracanie) wierzchołków kwiatostanów. Wskazana jest także regulacja plonowania . Dojrzewanie po 110 do 120dniach. Drewnienie łozy bardzo dobre
Grona :duże i bardzo duże 600-900g,stożkowate, często ze skrzydełkami, średnio zagęszczone.
Jagody : średniej wielkości 16-19 x 15-17 mm, o masie 2,5g, lekko owalne, koloru czerwonego z odcieniem fioletu a na glebach wapiennych ciemniejsze (nieco podobne do odmiany Wiktoria)
Miąższ: soczysty o przyjemnym, harmonijnym smaku, nasiona III-ciej i IV-tej generacji. ( W eksperymencie uzyskano jagody całkowicie bez pestek o masie 6,5g po zastosowaniu gibereliny w dwóch terminach : pod koniec kwitnienia o stężeniu 25-50mg/l i tydzień po kwitnieniu o stężeniu 50-75mg/l)
Parametry: cukier 18-20g/100ml; kwasy 6-7g/l
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Bardzo dobra odporność na mączniaka rzekomego. Nieokreślona odpornoś na mączniaka prawdziwego. Nie stwierdzono szarej pleśni mimo nie stosowania ochrony.
Cięcie
Ze względu na wysoką plenność i łatwość przeciążenia wymaga redukcji plonu. Płodność pąków u podstawy łozy jest wysoka, czopki można ciąć krótko na 3-4 pąki, a łozę na 6-8 pąków.
Synonimy
Parametry
Kliknij aby powiększyćOpinie
Literatura
SI Krasochina, AF Chisamutdinov "odmiany winogron stołowych - informator" dla Everest Publishing House, Rostów nad Donem, 2008.
Linki
Opinie na forum: Kiszmisz zaporoski
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść; ;koronka; ; kwiatostan; ;grono;
Inne zdjęcia
Bredwine:grona; owocujący krzew; Szkółka w Zawadzie:grona; Robolk:grona; ;Procvetok: grono; :Winniczka "Magda": Przekwitające kwiatostany; ;początki veraison ; ;końcowa faza veraison; ; grono:
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-120 + |
Kolor gron | czerwone + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 600 -900g + |
Masa jagód | 2,5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 25-35 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,4-1,7 szt. + |
Odmiana | Kiszmisz Zaporoski +, Wiktoria + i Rusboł + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 85-95 % + |
Rozmiar jagód | 18x16 mm + |
Sat | 2.350 -2500 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |