modified on 19 lut 2020 at 18:43 ••• 28 907 views

Cabernet Franc

Z Winogrona.org

Cabernet Franc
Cabernet Franc - grono 19/08/2018;foto:RobertR
Cabernet Franc - grono 19/08/2018;foto:RobertR
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 200-350 g
Masa jagód 1,98 g
SAT 2700-2800
Termin dojrzewania 15-25.10
Ilość dni dojrzewania 145
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron fioletowo-granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 6,7 g/l

Opis

Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.

Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota

Choroby

Ciecie

Parametry dojrzewania

W dojrzałych owocach:

  • Całkowita ilość antocyjanów 900-1400 mg/kg
  • Całkowita ilość polifenoli 2300-2700 mg/kg
  • Finger Lakes :
    Cabernet Franc – monitoring dojrzewania 2017
    Kliknij aby powiększyć

Synonimy

Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.


Literatura

Zdjecia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Inne zdjęcia

Wikimedia: grona;  ;profil liścia;  ;[Szczegółowe dane obserwacyjne

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-25.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni145  +
Kolor gronfioletowo-granatowe  +
KrajFrancja  +
Masa200 -350g  +
Masa jagód1,98 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaCabernet Franc  +
Sat2.700 -2800  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,5  +
Zawartość kwasów6,7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem