modified on 29 sty 2022 at 20:53 ••• 4 266 views

Pinot Regina

Z Winogrona.org

Pinot Regina
Owocujący krzew [Foto-ifj.-dr.-Kozma-Pal]
Owocujący krzew [Foto-ifj.-dr.-Kozma-Pal]
Rodzice Kozma 99-1-48 x Pinot Noir
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 100 g
Rozmiary jagód 13 x 13 mm
smak Neutralny
Termin dojrzewania 10-15.10
Ilość dni dojrzewania 175
Mrozoodporność nieznana °Cwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą.
Kolor gron ciemno-granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21,3 °Bx
Zawartość kwasów 7,7 g/l

Opis

Hodowca: Kozma, Pal jr.; Transdunajski Instytut Badawczy Uprawy Winorośli i Enologii – Uniwersytet Ogrodnictwa i Przemysłu Spożywczego – Węgry; Rejestracja w Krajowym Rejestrze: 2020. Materiał hodowlany (VRH 3082-1-42) Bc4 to hybryda powstała w INRA poprzez wielokrotne krzyżowanie gatunku winorośli amerykańskiej Vitis rutindofolia z odmianami winorośli tzw szlachetnej. Następne krzyżówki z hybrydą 'Panonia' i viniferą 'Pinot Noir' pozwoliły na bardzo dużą odporność 'Pinot Regina' na mączniaki, przy zachowaniu około 97% genów V.vinifera.

Skrócony opis ampelograficzny (Znaki opisowe to znaki wg UPOV.)

  • Koronka i liście
  • 001 – Wierzchołek pędu całkowicie otwarty jak u vinifer
  • 006 – Postawa (przed podwiązaniem) – 3) półwyprostowane
  • 051 – Młody liść: kolor górnej strony klapy (4 liść) – 2) zielony
  • 067 – Kształt klapy – 2) klinowy
  • 068 – Liczba płatów – 2) trzy
  • 070 – Rozkład pigmentacji antocyjanów na głównych żebrach górnej strony klapy – 1) Nieobecny lub bardzo słaby
  • 078 – Długość zębów w stosunku do ich szerokości – 3) krótka
  • 079 – Stopień otwarcia/zachodzenia na siebie zatoki ogonkowej. – 3) półotwarte
  • 094 – Głębokość górnych zatok bocznych – 3) płytkie
  • 151 – Narządy płciowe (kwiatostan) – 3) pręciki i słupek w pełni rozwinięte
  • Grona
  • 202 – Długość (bez szypułki) – 5) średnia około 160 mm.
  • 204 – Zwartość – 8) bardzo zwarte
  • 502 – Średnia waga grona (g) – 100
  • Jagody
  • 220 – Długość – 3) krótka około 13mm
  • 221 – Szerokość – 3) wąska około 13 mm.
  • 223 – Kształt –2) sferoidalny
  • 225 – Kolor skórki –9) czarny niebieski
  • 228– Grubość skórki –3) gruba
  • 231 –Intensywność pigmentacji antocyjanów miąższu – 1) zerowa lub bardzo słaba
  • 235 – Konsystencja miąższu – 1) miękka
  • 236 – Szczególny smak – 5) brak
  • Parametry moszczu
  • 505 – Zawartość cukru w moszczu (°Brix) – 23,1 (21,3)
  • 508 – pH – 3,39 (3,13), Kwasowość całkowita (g/l) – 4,6 (7,7)
  • 506 – Kwasowość całkowita moszczu (kwas winowy) (g/l) 7,1 (5,96); Kwas jabłkowy (g/l) – 1,45 (4,02)

Genealogia

Choroby

Trentino/Instytut Rolniczy San Michele all'Adige :mączniaki 5 pkt (w skali 5 cio punktowej)

Cięcie

Synonimy

KOZMA 4-7-29/3

Dojrzewanie

  • Winnica Trentino/Instytut Rolniczy San Michele all'Adige/ - Pinot Regina dojrzewa 7 dni po odmianie Chardonnay

Ochrona prawna odmiany

Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela) Nr rejestru 51132 - ochrona obowiązuje do do 31/12/2049 Hodowca odmiany: dr Pál Kozma ,University of Pécs , WĘGRY

Wino

wino PR 2019;  ;wino PR 2020 - Pinot Regina daje lekkie rubinowo czerwone wino, podobne w charakterze do Kadarki. Pachnie lekko i pikantnie, głównie papryką i wanilią.

  • PR 2018 13,5% vol Charakter : Mocne, owocowe czerwone wino wytrawne, o głębokiej czerwieni, zachwyca owocowymi i kwiatowymi aromatami. Na podniebieniu z dobrą obecnością i długim finiszem.

Tematy na naszym forum

Literatura

Multimedia

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

koronka;  ;lisć;;lisć;  ;spodnia strona liścia;  ;grono;  ;jagody;  ;pestki

Inne zdjęcia

grona

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Pinot Regina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10-15.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni175  +
Kolor gronciemno-granatowe  +
KrajWęgry  +
Masa100 g  +
Mrozoodpornoscwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą.
OdmianaPinot Regina  +
Rozmiar jagód13 x 13 mm  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21,3  +
Zawartość kwasów7,7  +