modified on 15 sty 2023 at 18:34 ••• 87 850 views

Hibernal

Z Winogrona.org

Hibernal
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Rodzice (Chancellor x Riesling)x 2
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak korzenny
SAT 2750
GDDC 1100-1180
Termin dojrzewania 10-20.10
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)

Genealogia

Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2

Hibernal → 78,9%V.vinifera +5,1%V.labrusca 
+13,3%V.rupestris +1,95%V.riparia + 0,75 "V.lincecumi"
Wg http://michaelstriem.com/files/Species.pdf

Fenologia

półn. Mazowsze

Choroby

Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego

Cięcie

Dojrzewanie




Synonimy

Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal

Wino

  • Wg servisu “www.wineoczechrepublic”

Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''

Literatura

Linki

Opinie na forum: Hibernal

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona;  ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew;  ; UJ :zbiór na wino lodowe;  ;krzew

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Hibernal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10-20.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1100-1180  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaHibernal  +, Chancellor  +, Riesling  +, Bianca  + i Sibera  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.750  +
SmakKorzenny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów9  +