Szachtior
Z Winogrona.org
Szachtior | |
---|---|
Szachtior- grono; Foto : Tadeusz (misiek52) | |
Rodzice | Wieruł x Mołdowa |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 500-1000 g |
Rozmiary jagód | 24 x 22 mm |
smak | wiśnia |
Termin dojrzewania | 01-10.10 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem V.vinifera i bez udziału V.riparia i V.amurensis. Odmiama deserowa o średniej porze dojrzewania owoców – 130 do 135 dni od wiosennego pękania pąków. Krzew rośnie silnie. Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne, bardzo duże o masie 500-1000g i większej. Jagody ciemnoniebieskie, okrągłe lub lekko owalne, o średniej masie 6,7 g (24 x 22mm). Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. W pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy. Zawartość cukru 17-18% a kwasów 7,8 g/l. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania. Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem. Odporność na mróz około -25° C. Dobra regeneracja po zimowych mrozach. (opis wg informacji rosyjskich) Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych. Mróz -27 st.C (kuj.-pom.) zniszczył wszystkie pąki (styczeń 2010) , łoza płakała.
Genealogia
SZACHTIOR = Wieruł x Mołdowa
Szachtior → 89,05%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 7,29%V.rupestris + 1,56%V.berlandieri + 1,32%V.lincecumi
Choroby
Średnia odporność
Cięcie
6-8 Oczek.
Synonimy
T-6-13
Parametry
Kliknij aby powiększyćLiteratura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/shahter.html
http://vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/schachter.htm
Opinie na Forum
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
vynmedis.lt:grono,grona,owocujący krzew; ;Ukraina-procvetok: grono; ;Szkółka w Zawadzie: grona; ;krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
2010-06-24T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 500 -1000g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 1,6-1,8 szt. + |
Odmiana | Szachtior +, Wieruł + i Mołdowa + |
Płodność latorośli | 60-80 % + |
Rozmiar jagód | 24 x 22 mm + |
Smak | Wiśnia + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |