modified on 19 sie 2024 at 20:10 ••• 14 588 views

Panonia

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 20:10, 19 sie 2024
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Panonia
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR
Rodzice SREMSKI KARLOVCI 86 2-293 x Riesling
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Serbia
Masa jagód 1,6 g
Termin dojrzewania tydzień przed Chardonnay kl.75
Mrozoodporność podobna do Rieslinga °Cwarning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą.
Kolor gron jasne (zielono-żółte)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22 °Bx
Zawartość kwasów 8,5 g/l

Opis

Odmiana o podwyższonej odporności na choroby, tzw PIWI. Powstała w Serbii w 2003 roku a twórcami odmiany są :Petar Cindrić, Nada Korać i Vladimir Kovač.

Morfologia - koronka otwarta (jak u vinifer), bogato owłosiona, białawo-zielona, młode liście zielone ,białawo omszone, dojrzałe liście ciemnozielone, pięcio klapowe.. Zatoka przyogonkowa w kształcie litery "U". Jagody okrągłe zielono-żółte o masie około 1,6g. Grona wydłużone i luźne o średniej wielkości , często ze skrzydełkami.

Agrobiologia - kwitnienie podobnie jak Chardonnay, a dojrzewanie o ok. tygodnia wcześniej. Płodność pąków jest średnia i wymaga raczej długiego przycinania (na uboższych glebach). Wzrost pędów wyprostowany , ulistnienie rzadkie i nie wymaga przerzedzania (jak u odmiany Bianca)

"Morawa" - odmiana posiadająca tych samych rodziców co "Panonia" - http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777

Genealogia

Fenologia

Start wiosenny (pękanie pąków) wczesny; kwitnienie ok.52 dni od pękania pąków; veraison ok.50 dni od kwitnienia; zbiór ok.52 dni od veraison; okres wegetacyjny około 154 dni za okres 3 ch lat (2008-2010 - Serbia)

Choroby

Bardzo odporna na mączniaki i szarą pleśń.Wystarczają 2 opryski profilaktyczne gdy w tej samej lokalizacji odmiana Chardonnay wymaga 8 oprysków.

Cięcie

średnie i długie

Synonimy

SK 90-2, Castellum,

Parametry dojrzewania

Wino

Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak Bianca

  • wino 2017 - organiczne ;  ;i. kontretykieta
  • Ćilibar - organiczne białe wytrawne wino Panonia 2018 - o parametrach:

• Maceracja 12 godzin • Fermentacja 20 dni na dzikich drożdżach • Dojrzewanie na osadzie w zbiorniku 6 miesięcy • Dojrzewanie w butelce 3 miesiące • Bez filtra • Całkowita kwasowość 7,15 g / l • Cukier 1,23 g / l • Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia

• 2021 harvest • Fermentation 12 days in open tanks on wild yeast • Maturation on the lies 6 months • Unfined and unfiltered. Contains sediment. • Total SO2 43,84 mg/l • Total acidity 8,2 g/l • Sugar 7,1 g/l • Alcohol 14%

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Atlas revy: ;pąk;  ;koronka;  ;liść;  ;unerwienie liscia;  ;grona;  ;Hortikultura: grono


Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Panonia — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie3-6 oczek/m2  +
Dojrzewanietydzień przed Chardonnay kl.75  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasne (zielono-żółte)  +
KrajSerbia  +
Masa jagód1,6 g  +
OdmianaPanonia  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośliwysoka %  +
Wzrostśredni do silnego  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22  +
Zawartość kwasów8,5  +