Pinotin
Z Winogrona.org
| Pinotin | |
|---|---|
| Rodzice | Cabernet Savignon x [(Silvaner x Riesling) x (SV 12-417 x S.7053)] |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 170 g |
| Rozmiary jagód | 15x15 mm mm |
| smak | zharmonizowany |
| SAT | 2800 |
| Termin dojrzewania | 5-20.10 |
| Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana Pinotin została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera .Po kilku latach doświadczeń ,winnica Seyhieres w Szwajcari, większe nasadzenia nastąpiły w Palatynacie(Niemcy). Prawnie chroniona od 2002 roku. [1] Liście 5-cio klapowe słabo zaznaczone, zielone , gładkie bez puszystego nalotu od wewnętrznej strony. Zatoka szypułkowa szeroka.
Wzrost: średni, prosty
Grona : wydłużone, luźne Owoce: okrągłe, średniej wielkości , skórka gruba.
Pękanie pąków średnio wczesne (od połowy kwietnia) Kwitnienie średnio-wczesne – około 10-go czerwca Veraison: wczesne – od 20-go lipca Dojrzewanie : około tygodnia po odmianie Regent.
Odporność na mróz: podwyższona w stosunku do vinifer
Wino : o łagodnym charakterze i zapachu wiśni, kolor rubinowy, podobne nieco do wina z CS. [wg Philip Grafe, Walonia,Belgia]
Cabernet czy Pinot - http://members.chello.nl/a.slootweg/Pinotin.html
Genealogia
PINOTIN = Cabernet Sauvignon x [( Silvaner x Riesling) x (SV 12.417 x S 7053)]
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) Pinotin : 90,03 % V.vinifera + 0,88 % V.labrusca + 7,16 % V.rupestris + 0,78 % V.berlandieri + 0,49 % V.riparia + 0,66 % V.lincecumii
Choroby
Dobra odporność na na mączniaka właściwego . Owoce dość odporne na szarą pleśń. W bardzo wilgotne lata wymaga 2-ch zabiegów profilaktycznych przeciw mączniakowi rzekomemu.
Cięcie
treść
Synonimy
VB 91-26-19
Literatura
treść
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 5-20.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 170 g + |
| Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
| Odmiana | Pinotin +, Cabernet Savignon + i Cabernet Sauvignon + |
| Rozmiar jagód | 15x15 mm mm + |
| Sat | 2.800 + |
| Smak | Zharmonizowany + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

