Pinotin
Z Winogrona.org
Pinotin | |
---|---|
Rodzice | Cabernet Sauvignon x Regent |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
Masa grona | 170 g |
Rozmiary jagód | 15x15 mm |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2800 |
Termin dojrzewania | 5-20.10 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana Pinotin została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera .Po kilku latach doświadczeń ,winnica Seyhieres w Szwajcari, większe nasadzenia nastąpiły w Palatynacie(Niemcy). Prawnie chroniona od 2002 roku. [1] Liście 5-cio klapowe słabo zaznaczone, zielone , gładkie bez puszystego nalotu od wewnętrznej strony. Zatoka szypułkowa szeroka. Pękanie pąków średnio wczesne (od połowy kwietnia).Kwitnienie średnio-wczesne – około 10-go czerwca
Wzrost: średni, prosty
Grona : wydłużone, luźne
Owoce: okrągłe, średniej wielkości , skórka gruba.
Veraison: wczesne – od 20-go lipca
Dojrzewanie : około tygodnia po odmianie Regent.
Odporność na mróz: podwyższona w stosunku do vinifer
Wino : o łagodnym charakterze i zapachu wiśni, kolor rubinowy, podobne nieco do wina z CS. [wg Philip Grafe, Walonia,Belgia]
Cabernet czy Pinot - http://members.chello.nl/a.slootweg/Pinotin.html
Genealogia
1. Wg Glossary Wein Plus
|
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) Pinotin : 90,03 % V.vinifera + 0,88 % V.labrusca + 7,16 % V.rupestris + 0,78 % V.berlandieri + 0,49 % V.riparia + 0,66 % V.lincecumii
2.Wg badań genetycznych (źródło VIVC) Pinotin = Cabernet Sauvignon x Regent (udział poszczególnych vitis bez zmian)
Choroby
Dobra odporność na na mączniaka właściwego . Owoce dość odporne na szarą pleśń. W bardzo wilgotne lata wymaga 2-ch zabiegów profilaktycznych przeciw mączniakowi rzekomemu.
Odmiana wrażliwa na chłodne i mokre warunki w czasie kwitnienia ( millerandage ) - zdjęcie gron
- Wg dadań francuskich - http://www.vignevin-lr.com/fileadmin/users/ifv-lr/Recherche_et_Experimentation_hrt/Actualites/CPER/Cepages_ICV/pinotin.pdf : m.rz.Liście 6pkt, jagody 6pkt; m.pr. liście 6pkt,jagody 6pkt; sz.pleśń - jagody 6pkt - w 9cio punktowej skali OVI gdzie: 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
- Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe: Rpv3.1 (m.rz); Ren3 i Ren9 (m.pr.)
Cięcie
treść
Synonimy
VB 91-26-19
Wino
- w rodzaju "cabernet sauvignon"
- Pinotin 2011 (87pkt) srebro na PIWI Weinpreis 2012; BIOcharakterystyka wina; (punktacja - patrz winoRegent)
- Pinotin 2013 (91pkt) - 13,04%vol, cukier 2,0g/l, kwasy 4,60g/l, 75hl/ha, (bio) potencjał 2018r (PIWI 2015)
Opinie
Literatura
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=19994
- http://lescepages.free.fr/pinotin.html
- https://www.domaine-du-chenoy.com/fr/pinotin
- opis ampelograf. profil sensoryczny, podatność na choroby
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: koronka; ;liść; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Antes:grono,grono,; ;Domaine Kox grona; ;Inter: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 5-20.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Szwajcaria + |
Masa | 170 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Pinotin +, Cabernet Sauvignon + i Regent + |
Rozmiar jagód | 15x15 mm + |
Sat | 2.800 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |