modified on 9 maj 2010 at 11:31 ••• 34 178 views

Czekoladowa

Z Winogrona.org

Wersja Space99 (dyskusja | wkład) z dnia 11:31, 9 maj 2010
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Czekoladowa
Rodzice wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x (CardinałxAntiej Magaraczskij)
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Polska, R. Piątek
Masa grona 400-700 g
Rozmiary jagód 26x22 mm mm
smak muszkat, czekoladowy posmak
SAT 2100
Termin dojrzewania b.wczesna
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Genealogia

treść

Choroby

podwyższona

Cięcie

średnie, 6 - 8 oczek/m²

Synonimy

PR-D-88-1

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana

Zdjęcia

Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieb.wczesna  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajPolska, R. Piątek  +
Masa400 -700g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaCzekoladowa  +, Kardinał Ustoicziwyj Magaracz  +, Cardinał  + i Antiej Magaraczskij  +
Rozmiar jagód26x22 mm mm  +
Sat2.100  +
SmakMuszkat, czekoladowy posmak  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +