modified on 30 maj 2010 at 19:41 ••• 21 534 views

Ałtaj

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 19:41, 30 maj 2010
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Ałtaj
Rodzice Frumoasa Albe x Wostorg
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 800 - 1000 g g
Rozmiary jagód 40 x 35 mm mm
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółte
Zapylanie obcopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Nowa ukraińska odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i jagodach.Wysoka mrozoodporność i krótki okres dojrzewania sprawiają, że nadaje się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Siostrzana odmiana Talizmana Kesza 1

Genealogia

AŁAJ = Frumoasa Albe x Wostorg

Ałaj → 74,03%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris
+ 2,34%V.berlandieri + 1,95%V.riparia + 0,3%V.lincecumi
+ 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea +18,75%V.amurensis


Choroby

Cięcie

Synonimy

Literatura

http://forum.vinograd.info/showthread.php?p=101709


http://vpvine.narod.ru/articles_vp_question1.html

Zdjęcia

Fakty o Ałtaj — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółte  +
KrajRosja  +
Masa800 -1000gg  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaAłtaj  +, Frumoasa Albe  +, Wostorg  + i Kesza 1  +
Rozmiar jagód40 x 35 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +