Ałtaj
Z Winogrona.org
Ałtaj | |
---|---|
Rodzice | Frumoasa Albe x Wostorg |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 800 - 1000 g g |
Rozmiary jagód | 40 x 35 mm mm |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Nowa ukraińska odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i jagodach.Wysoka mrozoodporność i krótki okres dojrzewania sprawiają, że nadaje się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Siostrzana odmiana Talizmana Kesza-1
Genealogia
AŁTAJ = Frumoasa Albe x Wostorg
Ałtaj → 74,03%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris + 2,34%V.berlandieri + 1,95%V.riparia + 0,3%V.lincecumi + 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea +18,75%V.amurensis
Choroby
Cięcie
Synonimy
Literatura
http://forum.vinograd.info/showthread.php?p=101709
http://vpvine.narod.ru/articles_vp_question1.html
Zdjęcia
</gallery>
Fakty o Ałtaj — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 800 -1000gg + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Ałtaj +, Frumoasa Albe +, Wostorg + i Kesza-1 + |
Rozmiar jagód | 40 x 35 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |