modified on 18 sty 2011 at 21:43 ••• 38 397 views

Jadwiga

Z Winogrona.org

Jadwiga
Rodzice Julianna X Agostenga
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Polska
Rozmiary jagód 18 do 21 mm mm
SAT 2200
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -20 °C253,15 K
-4 °F
455,67 °R
Kolor gron zielono-żółte z białawym nalotem
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.

Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.

Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.

Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.

Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.

(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)

Choroby

Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.

Cięcie

średnio-długie

Opinie

forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Raczej to odmiana Gaylyunasa Jadwiga http://keep4u.ru/full/080705/51eb9831b98d5a75f8/jpg

Fakty o Jadwiga — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciena 10-12 pąków oczek/m2  +
Dojrzewanie21-30.09  +
Drewnienie łozysłabe  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronzielono-żółte z białawym nalotem  +
KrajPolska  +
Mrozoodpornosc253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R)  +
Obsada gron1,2 szt.  +
OdmianaJadwiga  +
Plennośćśrednia  +
Płodność latorośliśrednia %  +
Rozmiar jagód18 do 21 mm mm  +
Sat2.200  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +