modified on 9 mar 2011 at 17:11 ••• 10 336 views

Kryżownikowyj

Z Winogrona.org

Kryżownikowyj
Kryżownikowyj - grono - foto:dziadek2
Kryżownikowyj - grono - foto:dziadek2
Rodzice (Nimrang X Italia) X (SV 20-365 X Dekoracyjny)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 350-500 g
Rozmiary jagód 24x20 mm
Masa jagód 4-6 g
smak B.przyjemny, słodki
Termin dojrzewania 15-20.09
Ilość dni dojrzewania 110-115
Mrozoodporność -20 do -22 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „do-22°C” nie jest obsługiwana.
Kolor gron biało-różowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Odmiana wyhodowana w Instytucie im.Tairova Wczesna odmiana deserowa z bardzo dużym udziałem procentowym Vitis Vinifera w genach.

W polskich warunkach klimatycznych, odmiana raczej szklarniowa, lub do troskliwej opieki z okrywaniem zimowym pod osłoną ścian.

Wzrost krzewu silny. Pędy drewnieją wcześnie i dobrze. Mrozoodporność od -20 do -22 º C.

Grona : duże do bardzo dużych 350-500g , średniozwarte

Jagody : zaokrąglone, duże 24X20mm o masie 4-6g, biało-różowe, bardziej zaczerwienione od słonecznej strony.

Miąższ: o prostym i przyjemnym smaku

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Kryzhovnikovy (Kryżovnikowyj)= (Nimrang X Italia) X (SV 20365 x Decorative) = 88,27%V.vinifera + 0,39%V.labrusca + 3,65%V.rupestris + 0,78%V.berlandieri + 0,66%V.lincecumii + 6,25%V.amurensis.

Parametry

cukier 16-18%; kwasowość 6-8g/l

Choroby

stosunkowo odporny na m.rz. sza.pl. ale podatny na m.pr (ale w granicach najbardziej odpornych vinifer)

Cięcie

6-10 pąków i 40-50 pąków na krzew.

Synonimy

Literatura

Linki

http://www.winnica.golesz.pl/odmiany-winorosli.html#deser

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=128&view=odmiana

http://vinograd.info/sorta/stolovye/kryzhovnikovyi.html

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/kryzownikowyj-t2640.html

Zdjęcia

fotka wg Sotolar


Fakty o Kryżownikowyj — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-10 oczek/m2  +
Dojrzewanie15-20.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni110-115  +
Kolor gronbiało-różowe  +
KrajUkraina  +
Masa350 -500g  +
Masa jagód4-6 g  +
Mrozoodpornoscwarning.pngKonwersja dla jednostki „do-22°C” nie jest obsługiwana.
Obciążenie40-50 płodnych oczek na krzew  +
OdmianaKryżownikowyj  +
Plennośćśrednia  +
Płodność latorośli60-70 %  +
Rozmiar jagód24x20 mm  +
SmakB.przyjemny, słodki  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów7  +