Wostorg
Z Winogrona.org
Wostorg | |
---|---|
Wostorg grono | |
Rodzice | (Zaria Siewiera x Dolores) x Russkij Rannij |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 500-700 g |
Rozmiary jagód | 27x24 mm |
smak | przyjemny |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo wczesnej porze dojrzewania i efektownych owocach. Ze względu na występowanie wśród odmian rodzicielskich gatunku vitis amurensis odmiana wrażliwa na zimowe rozhartowywanie krzewów oraz wiosenne przymrozki. W ciepłym miejscu (np.ściana o wystawie południowej) dojrzewa w końcu sierpnia ,przetrzymane na krzewie do października jagody robią się bardzo słodkie.
Genealogia
Wostorg → 62,5%V.vinifera + 37,5%V.amurensis
Choroby
Cięcie
Synonimy
Opinie
Wg Instytutu im Potapenko: Wostorg jest najbardziej popularną odmianą deserową w Rosji i na Ukrainie, i dlatego wszystkie odmiany deserowe oceniane są w stosunku do odmiany Wostorg. Jest to więc odmiana wskaźnikowa dla odmian deserowych. Dla Wostorga : dojrzewanie 108 dni w Rostowie i 101 dni w Nowoczerkasku. 95-114 dni dojrzewania to 2000-2400 SAT Wostorg zaliczany jest do odmian o najwcześniejszym dojrzewaniu.
Literatura
Zdjęcia
fotki Tatiana Filippenko: grono 04/09/2008; grona 16/08/2010
Wostorg fotka z Kijowa; ;grono Wostorga - Czechy
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 500 -700g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Wostorg +, Zaria Siewiera +, Dolores +, Russkij Rannij + i Delight + |
Rozmiar jagód | 27x24 mm + |
Smak | Przyjemny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |