Kryżownikowyj
Z Winogrona.org
Kryżownikowyj | |
---|---|
Kryżownikowyj - grono - foto:dziadek2 | |
Rodzice | (Nimrang X Italia) X (SV 20-365 X Dekoracyjny) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 350-500 g |
Rozmiary jagód | 24x20 mm |
Masa jagód | 4-6 g |
smak | B.przyjemny, słodki |
Termin dojrzewania | 15-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 110-115 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | biało-różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Odmiana wyhodowana w Instytucie im.Tairova Wczesna odmiana deserowa z bardzo dużym udziałem procentowym Vitis Vinifera w genach.
W polskich warunkach klimatycznych, odmiana raczej szklarniowa, lub do troskliwej opieki z okrywaniem zimowym pod osłoną ścian.
Wzrost krzewu silny. Pędy drewnieją wcześnie i dobrze. Mrozoodporność od -20 do -22 º C.
Grona : duże do bardzo dużych 350-500g , średniozwarte
Jagody : zaokrąglone, duże 24X20mm o masie 4-6g, biało-różowe, bardziej zaczerwienione od słonecznej strony.
Miąższ: o prostym i przyjemnym smaku
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Kryzhovnikovy (Kryżovnikowyj)= (Nimrang X Italia) X (SV 20365 x Decorative) = 88,27%V.vinifera + 0,39%V.labrusca + 3,65%V.rupestris + 0,78%V.berlandieri + 0,66%V.lincecumii + 6,25%V.amurensis.
Parametry
cukier 16-18%; kwasowość 6-8g/l
Choroby
stosunkowo odporny na m.rz. sza.pl. ale podatny na m.pr (ale w granicach najbardziej odpornych vinifer)
Cięcie
6-10 pąków i 40-50 pąków na krzew.
Synonimy
Literatura
Linki
http://www.winnica.golesz.pl/odmiany-winorosli.html#deser
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=128&view=odmiana
http://vinograd.info/sorta/stolovye/kryzhovnikovyi.html
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/kryzownikowyj-t2640.html
Zdjęcia
Cięcie | 6-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 15-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-115 + |
Kolor gron | biało-różowe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 350 -500g + |
Masa jagód | 4-6 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
Odmiana | Kryżownikowyj + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 60-70 % + |
Rozmiar jagód | 24x20 mm + |
Smak | B.przyjemny, słodki + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 7 + |