modified on 22 paź 2011 at 20:25 ••• 35 396 views

Kerling

Z Winogrona.org

Kernling
Kernling - grona 2011; foto ZB
Kernling - grona 2011; foto ZB
Rodzice mutacja odmianyKerner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150-250 g
Rozmiary jagód 15-17 mm
smak typu riesling
SAT 2600
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .Hodowca : Herrn Ludwig Hochdörffer, Landau-Nußdorf / Rheinpfalz . Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.

Wzrost krzewu średnio-silny. Kwitnienie późne. Pędy boczne (pasierby) nieliczne. Liście ciemno zielone, średniej wielkości do dużych.

Zbiory na tydzień przed odmianą macierzystą Kerner


Choroby

Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego, ale mniej podatna niż odmiana Kerner

Cięcie

8-10 oczek /m2

Synonimy

"13 80"

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe-szare  +
KrajNiemcy  +
Masa150 -250g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaKernling  +, Kerner  + i Riesling  +
Rozmiar jagód15-17 mm  +
Sat2.600  +
SmakTypu riesling  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +