Kerling
Z Winogrona.org
Kernling | |
---|---|
Kernling - grona 2011; foto ZB | |
Rodzice | mutacja odmianyKerner |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150-250 g |
Rozmiary jagód | 15-17 mm |
smak | typu riesling |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | różowe-szare |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .Hodowca : Herrn Ludwig Hochdörffer, Landau-Nußdorf / Rheinpfalz .
Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.
Wzrost krzewu średnio-silny. Kwitnienie późne. Pędy boczne (pasierby) nieliczne. Liście ciemno zielone, średniej wielkości do dużych.
Zbiory na tydzień przed odmianą macierzystą Kerner
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego, ale mniej podatna niż odmiana Kerner
Cięcie
8-10 oczek /m2
Synonimy
"13 80"
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe-szare + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 -250g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Kernling +, Kerner + i Riesling + |
Rozmiar jagód | 15-17 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Typu riesling + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |