modified on 24 sty 2013 at 16:47 ••• 19 184 views

Gamay

Z Winogrona.org

Gamay
Autor: Viking59 z Wikipedia
Autor: Viking59 z Wikipedia
Rodzice Pinot Noir x Heunisch Weiss
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2 g
smak Neutralny
SAT 2
Termin dojrzewania Późny
Ilość dni dojrzewania nieznana
Mrozoodporność niska °C
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Francuska odmiana będąca podstawą znanego wina Beaujolais nouveau. Jest to odmiana stara, o której pierwsze wzmianki pochodzą z piętnastego wieku. Uprawiany chętnie z uwagi na stosunkowo wysoką plenność. Owoce są ciemne, grona ok. 150 g, jagody 15 mm średnicy i wagi ok 2g. Owocuje 2 tygodnie przed Pinot Noir i jest łatwiejszy w uprawie.

Choroby

Cięcie

Synonimy

Wina

Daje wina lekkie i owocowe zazwyczaj o posmaku malin, truskawek z nutami bzu i fiołków. Nowoczesna winifikacja poprzez macerację całych jagód pozwala wydobyć smak wiśni, czarnego pieprzu, suszonych jagód jak i świeżo ciętych kamieni(?!) i kredy.

Tematy na naszym forum

Literatura

http://en.wikipedia.org/wiki/Gamay

Zdjęcia

Fakty o Gamay — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcien oczek/m2  +
DojrzewaniePóźny  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dninieznana  +
Kolor gronciemne  +
KrajFrancja  +
Masa150 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc
Obciążenienieznane płodnych oczek na krzew  +
Obsada gronnieznana szt.  +
OdmianaGamay  +, Pinot Noir  + i Heunisch Weiss  +
Plennośćniska  +
Płodność latorośliśrednia %  +
Rozmiar jagód15 mm  +
Sat2  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów8  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem