Kerner
Z Winogrona.org
Kerner | |
---|---|
Rodzice | Trollinger x Riesling |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 293 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1,94 g |
Termin dojrzewania | 5-15.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,2 g/l |
Opis
Doskonała odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga.
Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju.
Odmiana podobna :Kerling
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 159 dni ok.06/06; veraison .221 dni ok.11/08; dojrzewanie 270 dni ok.06/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.166 dni
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Synonimy
Weinsberg S 25-30
Wino
- Wg servisu “www.wineoczechrepublic”Wino jest zielonożółte do słomiasto żółtego, zawiera świeże substancje aromatyczne, które przypominają bardziej skoncentrowany zapach Rieslingu reńskiego, ewentualnie z nutą muszkatu. Ciało wina jest pełne i przy zastosowaniu technologii reduktywnej uzyskuje się świeży a nawet mocny typ pełnego, eleganckiego i atrakcyjnego dla zwykłego konsumenta wina. Do jego zalet należy dobra jakość wina nawet w gorszych rocznikach.
- Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:
Zielonożółta do słomiasto żółtej barwy, intesywny zapach rieslingu o wyraźnie wyższej korzenności i z nutą ciemnego miodu. Wino bardzo pełne, o potężnym wejściu i długim wydźwięku, czasem o lekko gorzkim finiszu.''
- Podobne wina daje mutant tej odmiany (o różwo-szarych owocach) Kerling
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
grono i liść; ;grona i liść; ;grono i liść
Inne zdjęcia
Wikimedia: grono; Antes:grona (kl.We 1) trhvin.cz:grono; ;Szkółki Konieczko:grono; ;bor_hu:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Kerner — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 5-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 293 g + |
Masa jagód | 1,94 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Kerner +, Trollinger +, Riesling + i Kerling + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 7,2 + |