Muscaris
Z Winogrona.org
Muscaris | |
---|---|
Muscaris-grono, fot.Ricci | |
Rodzice | Solaris X Muskat Blanc |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
smak | muszkat |
SAT | 2650-2700 |
Termin dojrzewania | 01-15.10 |
Mrozoodporność | ? °Cwarning.png„? °C” nie jest liczbą. |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Jedna z najnowszych niemieckich krzyżówek, powstała w 1987 roku ze skrzyżowania odmiany Solaris ze znaną od dawna odmianą Muskat Biały (Gelber Muscateller) w Instytucie Uprawy Winorośli Freiburg przez Hodowcę Norberta Beckera jako numer hodowlany FR 493-87
Grona: średnie do dużych niezbyt zwarte.
Jagody: średniej wielkości.
Miąższ: aromatyczny ,muszkatowy i tak smakuje też wino z tej odmiany.
Kwitnie wcześnie a dojrzewa dość późno podobnie jak odmiana Pinot Blanc
Wysoka plenność ok.110 kg/ar
Ekstrakt : 21,55-24,96 Brix, kwasowość 6,8-7,5g/l
Mrozoodporność: nie określona (prawdopodobnie mniejsza niż odmiany Solaris
Genealogia
Muscaris = Solaris X Muskat Blanc 86,7%V.vinifera +3,5%V.rupestris + 1,55%V,berl. + 1,55% V.rip +0,4%V.lincecumii +6,25%V.amurensis
Wino
Muscaris ma przyjemny smak muszkatowy. Kwas jest zazwyczaj wyczuwalny co zapewnia świeże wrażenie. Niekiedy zapachem podobny do wina z Gewüztraminera
Opis sensoryczny (wg WBI): wina o intensywnym bukiecie, charakteryzujące się nutami owoców egzotycznych, takich jak mango, liczi i cytrusy. W zależności od ekspansji również aromaty kwiatowe z lekko wyczuwalnym posmakiem. Dobrze nadaje się do win deserowych ze względu na wczesną wysoką masę moszczu. Wczesny zbiór na wytrawne wina przy maksymalnie 90° Oe, aby uniknąć utraty aromatu.
- Muscaris 2011 (97pkt)
- Muscaris 2013 (93pkt) - 12,2%vol, cukier 19,6g/l, kwasy 7,6g/l, (PIWI 2014)
- 2020 - Muscaris Spätlese 96pkt Niemcy na International PIWI 2021
- 2020 - Muscaris dry 96pkt- Bułgaria na International PIWI 2021
- 2021 - białe. półwytrawne ; 12,5%vol
- Muscaris 2021 (96pkt); białe półwytrawne; 11,5%vol; TA 7,2g/l; cuk. 9,1g/l; ekstr.bezc. 26,3g/l ; Dania
- Muscaris 2022 - białe półsłodkie; moszcz: 100,24 Oe; wino 10% vol; TA 8,8 g/l; ekstr. bezc. 22,3 g/l; potenc. 2024; 91 pkt na WINE AWARD INTERNATIONAL 2023 (04/03/2023)
- Aromaty 'Muskaris' wg badań włoskich
- Aromaty 'Muscaris' wg badań niemieckich ; WBI
- Muscaris 2022białe wytrawne12%vol; TA 7g/l; cuk.1,5g/l; Winnica Dom Charbielin 330 m n.p.m.
Choroby
- wg badań belgijskich: w 9 pkt skali OVI (gdzie 1 - bardzo podatne; 9 - bardzo odporne) ; mą.rz. liście - 7; m.rz. grona - 8; m.pr.liście - 8; m.pr. grona - 7; sz.pl. - 7
- wg badań włoskich : w 5 pkt skali (5 bardzo duża odporność) - m.rz. 5 ; m.pr. 3 ; black rot 3
- wg publikacji niemieckich posiada geny Rpv10(m.rz.) ; Ren3 i Ren9 (m.pr) oraz Rgb (black rot)
Cięcie
Synonimy
FR 493-87
Dojrzewanie
Trentino / Instytut Rolniczy San Michele all'Adige / pół. Włochy - dojrzewa 12 dni przed 'Chardonnay'
Literatura
- http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Muscaris_19.pdf
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2017/11/fiche-vari%C3%A9tale_muscarisv2.pdf
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_MUSCARIS_B.pdf
- https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/muscaris/
- Karta techniczna odmiany Muscaris wg INRA
- https://www.rebschule-freytag.de/rebsortiment-details-en-287390/muscaris-286.en.html
Linki
Opinie
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: grono; ;liść
- wg Rebschule Freytag: lisć; ;grono; ;szpaler
- wg Ampelografia włoska: koronka; ;lisc; ;krzew
- wg glossary wein-plua: grono i liść
Inne zdjęcia
Fotki hodowcy Antes grono, grono;; ;półn.Włochy grono; ;vitis-plant; grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 01-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Niemcy + |
Mrozoodpornosc | warning.png„? °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Muscaris + i Solaris + |
Sat | 2.650 -2700 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 7 + |