Muskat Żółty
Z Winogrona.org
Muskat Żółty | |
---|---|
Rodzice | Nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Grecja |
Masa grona | średnio 107 g |
Rozmiary jagód | 10-17 mm |
smak | Muszkat |
SAT | 2900 (Odessa) |
Termin dojrzewania | Póżny |
Ilość dni dojrzewania | 140 (Odessa) |
Mrozoodporność | niska °Cwarning.png„niska °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Bardzo stara odmiana winorośli, której pochodzenie ampelografowie wywodzą ze Syrii, Egiptu lub Arabii. Należy do jednej z trzech odmian (obok Harslevelu i Furminta) tradycyjnie uprawianych w regionie tokajskim. Uprawiana jest także we Francji, Włoszech, Hiszpanii, na Węgrzech, w Jugosławii, Bułgarii, Rumunii i USA. W Polsce poza kolekcjami niespotykana.
UWAGA!
W kraju stwierdzono obecność jasnej odmiany muszkatowej dojrzewającej pod koniec sierpnia pod nazwą "Muscat Blanc". Odmiana ta została sprowadzona przez Romana Myśliwca do Jasła w 1985 i najprawdopodobniej została przez niego obdarzona nazwą "Muscat Blanc". Niemal że pewne jest to, że odmiana ta nie jest klasycznym Muskatem Białym uprawianym w wielu krajach z przeznaczeniem na wyrób wina. Kwestia ta wynika z tego, że Muscat Blanc(klasyczny, opisywany na tej stronie) jest odmianą późniejszą i charakteryzuje się bardzo małymi jagodami.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Muskat Blanc, Muscat Blanc, Muscat Lunel, Sarga Muskotaly
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
ovine:grono; ;owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | n oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Póżny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 140 (Odessa) + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Grecja + |
Masa | 107 g + |
Obciążenie | nieznane płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | nieznana szt. + |
Odmiana | Muskat Żółty + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 10-17 mm + |
Sat | 2.900 (Odessa) + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 8 + |